mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 5  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Appenzelski planšarski pes
2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 3, št. 46
<< nazaj | pomoč
Appenzelski planšarski pes (Appenzeller Sennenhund - Appenzell Cattle Dog)


Delilah Tohočinska (Dina)
Standard FCI št. 46 (.pdf; 3/25/2003)
Obširna predstavitev pasme (Janez Burkeljca)
Kratek opis pasme
Pasma: Appenzeller Sennenhund (Apencelski planšarski pes)
Izvor: Švica
Skupina: FCI 2
Uporaba: Prvotno so jih uporabljali za zganjanje živine in čuvanje domačije, sedaj pa je to predvsem družinski pes.
Življenjska doba: 12 - 13 let
Videz: Srednje visok pes, le za spoznanje daljši, kot pa je visok (10:9), tribarven. Glava je široka in ploščata, rep je zavit čez hrbet in spominja na poštni rog.
Barva: Osnovne barve so črna in havana brown s simetričnimi rjavimi in belimi vzorci.
Dlaka: Dlaka je kratka, ravna, dvoslojna, relativno gosta in svetleča.
Višina: psica 46 - 50 cm, pes 56 – 58,5 cm
Teža: 22 - 32 kg
Temperament: Živahen, igriv, zelo učljiv, pogumen, trdoživ
Čuvaj: ODLIČEN zaradi prirojene nezaupljivosti do tujcev. Ni primeren za življenje na verigi ali v boksu saj trpi, če ni ob gospodarju.
Bistroumnost: Zelo inteligenten
Zmožnost šolanja: Zelo velika, ampak ne z agresijo. Delati se mora s potrpljenjem in vztrajnostjo.
Odnos do otrok: Neproblematičen, če psa že od malega navajamo na otroke.
Odnos do drugih živali: Ob primerni socializaciji je pes povsem neproblematičen in zelo dobro shaja z ostalimi domačimi ljubljenci.
Odnos do tujcev: Zelo zelo zelo nezaupljiv.
Karakter: Planšar, ki bo varoval svojo čredo (družino) in bo zanjo pripravljen narediti vse. Izredno močno izražen čredni nagon, zaradi katerega je zelo (včasih celo preveč) vdan gospodarju in izredno nezaupljiv do tujcev.
Domače okolje: Primeren za v mesto ali za na podeželje, ne pa za na verigo ali v pesjak. Osebno priporočam, da pes živi zunaj v ograjenem vrtu, kjer se lahko prosto sprehaja in ga nadzoruje. Naša Dina ima tudi pesjak s pasjo uto. Pesjak je skoraj vedno odprt, da ima dotop do koče. To nikoli ni bil pes, ki bi bil zadovoljen z brezdelnim poležavanjem v stanovanju, ampak čuvaj hiše in govedar v švicarskih alpah, kjer je moral opravljati svoje delo v vsakršem vremenu. Če je pes zunaj ima tudi boljši pregled nad svojim posestvom, ki mu je bil dan v “oskrbo”. Pomembno je, da je zmeraj tam kjer se nekaj dogaja - ob gospodarju.
Primeren lastnik: To ni pes za začetnika. Kljub svoji nizki rasti, ti lahko hitro zleze čez glavo. Kadar hoče je lahko zelo trmast. V takih primerih potrebuje lastnika, ki mu bo dal jasno vedeti kdo je gospodar (brez nasilja se razume) in psa postavil na njegovo mesto v družini. Lastnik si mora vzeti veliko časa za psa saj je znano, da lahko apenceler, ki mu je dolgčas preuredi vrt v pičlih petih minutah. Priporočljivo je veliko gibanja, ni pa potrebno psa voziti na 3 urne vsakodnevne sprehode. Bolj pomembna je mentalna zaposlitev.
Potencialni problemi obnašanja: Že mladiča se mora dobro socializirati in šolati, saj so apencelerji znani po svoji nezaupljivosti do tujcev. Ta nezaupljivost se lahko izraža v neprijetnem lajanju na mimoidoče med sprehodom. S primerno socializacijo se da to obnašanje skoraj povsem izničiti. Med socializacijo si pes namreč ustvari sliko primernega obnašanja in vsaka, še tako majhna, deviacija od te slike je lahko povod da začne pes lajati na mimoidoče, vendar mu moramo to takoj preprečiti.
Potencialni problemi z zdravjem: Problem pri apencelskih planšarskih psih je dokaj majhen genski bazen. Zato se lahko pojavijo dedne bolezni oči, kot sta nočna slepota in gradualna slepota. Kolčna displazija in displazija komolcev sta dokaj redki dedni bolezni saj so psi relativno majhni in lahki. Dobro je izbrati vzreditelja, ki svoje pse pregleda za te dedne bolezni.
Nasveti: Pes je primeren za aktivne ljudi, ki jih veseli ukvarjanje s psi. V to je všteta tudi redna nega in aktivni sprehodi. Pred nakupom se pri vzrediteljih dobro pozanimajte o značaju staršev in prednikov, ter o boleznih. Dober vzreditelj bo z veseljem dal tudi vse napotke o negi in vzgoji. Priporočljivo je čimprejšnje šolanje in socializacija, ki pa naj potekata brez prisile in agresije.
Opombe trenerjev: Za šolanje naj se uporablja izključno pozitivna motivacija.
Opis pasme je prispeval Janez Burkeljca, fotografijo Dine pa Jernej Burkeljca.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.