mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Avstralski svilnati terier
3. FCI skupina - Terierji
Sekcija 4, št. 236
<< nazaj | pomoč
Avstralski svilnati terier (Australian Silky Terrier)

Avstralski svilnati terier - Australian Silky Terrier
Darsa's Shades O'Blue
foto Sanja Krstić
Vzreditelji in psarne
Legla in mladiči
Plemenjaki in plemenke

Standard FCI št. 236 (.pdf; 10/8/2012)
Obširna predstavitev pasme
Vabimo vzreditelje ali dobre poznavalce pasme, da prispevajo obširno predstavitev. Navodila za pripravo predstavitve najdete tukaj. Ugodnosti, ki jih s prispevkom pridobite, najdete tukaj.
Kratek opis pasme
Pasma: Avstralski svilnati terier
Izvor: Avstralija
Skupina: III FCI - Terierji, 4. Sekcija - Pritlikavi terierji
Uporaba: družni pes
Življenjska doba: 15 let
Videz: Malega in živahnega avstralskega terierja nepoznavalci velikokrat zamenjajo za jorkširskega terierja.
Barva: Modra z ožigi oziroma blue & tan.
Dlaka: Dolga je približno 15 cm in skorajda ne izpada ter je brez vonja tudi takrat, ko je mokra. Glede na tip in kvaliteto, ki je zelo podobna človeški, spada v skupino hipoalergenih dlak, kar pomeni, da so svilnati terierji primerni za ljudi, ki so alergični na pasjo dlako.
Oskrba: Osnova nege je redno krtačenje dlake nekajkrat tedensko. FCI standard predpisuje striženje dlake na hrbtu, gobčku, po šapah in okoli analnega predela. Drugače pa je nega enostavna, saj nimajo mokrih brkov in dlake pod očmi, zalepljenih dlak na šapah in umazanije v analnem delu zaradi iztrebljanja.
Višina: 23 do 26 cm
Teža: Proporcionalna glede na višino.
Temperament: Imajo ogromno energije, so živahni, glasni, zelo inteligentni a včasih tudi trmasti. Naredili bodo vse, da pritegnejo vašo pozornost in vas spravijo v dobro voljo. Izredno so privženi svojemu lastniku kakor tudi ostalim članom družine.
Čuvaj: Reagira na vsak šum, vendar ni agresiven do prišlekov.
Zaščita: Zaradi svoje velikosti nikakor ne more biti obrambni pes, vendar ste lahko prepričani, da npr. v gozdu do vas ne bo prišla niti ena kača.
Bistroumnost: Izredno inteligentna pasma; zelo hitro se učijo. Briljanten um včasih malce kvari pridih tipične terierske trmoglavosti. Vztrajnost lastnika, ki mora biti pomešana s potrpežljivostjo in ljubeznijo, bo rešila tudi ta problem.
Zmožnost šolanja: Možnosti so velike; z malo truda boste svilnatega terierja zelo lahko in hitro naučili kar želite. Učijo se z lahkoto in zelo hitro, vendar glede na njegovo prirojeno hitrost, inteligenco in nagnjenje k akciji so več kot odlični za agility.
Odnos do otrok: Otroke enostavno obožuje... le kdo drug bi se z njimi igral tako iskreno in z vsem srcem kot ravno otroci.
Odnos do drugih živali: Pri posameznih predstavnikih pasme se pojavlja agresija do pripadnikov istega spola, kar je bolj pogosto pri samcih; vendar pa je to povsem odvisno od posameznika do posameznika. Glodavce, kače, ptice, kot tipičen terier smatra za plen. Lahko pa se zamoti s tem, da bo cel dan po stanovanju lovil muho, ki jo bo na koncu, verjeli ali ne, ujel. Malo akcije nikoli ne škodi, je moto te živahne pasme.
Karakter: Vesel in dobronameren pes z velikim srcem, ki obožuje ljudi, otroke in svoje pasje prijatelje. To je lajavec, ki je vedno pripravljen na igro in akcijo; je pes s katerim vam nikoli ne bo dolgčas. Naj vas ne prevarajo tople rjave oči, ki vas milo gledajo - to je terier, ki pod svilnato dlako skriva junaško srce, saj je sposoben napasti psa, ki je veliko večji od njega. Svilnati terier je veliki pes v malem telesu, ki se enakopravno igra z velikimi psi, ni občutljiv in ni potrebno paziti nanj, da se mu kaj ne zgodi, kot pri drugih pritlikavih pasmah.
Domače okolje: Primeren je tako za malo stanovanje kot veliko hišo z dvoriščem, po katerem bo delal redne obhode, da bi odkril sumljive šume ali "sovražnike", ki jih bo takoj razkrinkal z glasnim laježem. Seveda je na svojem dvorišču velikim šef, vendar pa mora spati v hiši, ker je, kljub vsemu hišni pes.
Primeren lastnik: Zaželjeno je, da je lastnik aktivna oseba, vendar pa bo mirno in brez jeze prespal na kavču tisti čas, ko vas bodo okupirale nujne in neodložljive obveznosti, zaradi katerih svojemu psu ne morete nuditi daljšega sprehoda.
Potencialni problemi obnašanja: Istospolna agresija, trmoglavost in "silkijeva" sposobnost, da občasno ukazov ne sliši dobro.
Potencialni problemi z zdravjem: Dejansko nima zdravstvenih problemov, razen tistih, ki so v kontekstu zdravstvene problematike, ki so značilne za pritlikave pasme. Gre za zdravo pasmo, ki še ni obremenjena z masovno vzrejo, ker ni tako popularen kot npr. jorkširski terier, kar pa je za pasmo kot tako zelo dobro.
Nasveti: Če ste pasivna oseba, brez smisla za humor in brez volje do gibanja, potem svilnati terier nikakor ni za vas. To je pasma, ki premore ogromno energije, je rad v družbi ljudi in za svojo srečo potrebuje le to, da je poleg vas. Priporočljivo je, da ga čim večkrat vzamete s seboj, kamorkoli že greste, kar mu bo veliko pomenilo, vi pa boste ob sebi imeli zvestega, dobro vzgojenega spremljevalca, ob katerem vam nikoli ne bo dolgčas. Pravijo, da imaš naprej ti silkyja, potem pa ima silki tebe, kar je čista resnica. Enkrat silky - vedno silky.
Tekst in fotografijo je prispevala Mirjana Krstić-Arbanas, prevedla Andreja Herceg.
Avstralski svilnati terier - Australian Silky Terrier
Xanthippe vom Zerbster Schloss
foto: arhiv mojpes.net
CACIB Lendava 2014
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.