mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 24  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Belgijski ovčar - Malinois
1. FCI skupina - Ovčarski in pastirski psi (razen švicarskih planšarskih psov)
1. skupina - Sekcija 1, št. 15
<< nazaj | pomoč
Belgijski ovčar - Malinois (Chien de Berger Belge - Belgian Shepherd Dog - Malinois)

Belgijski ovčar - Malinois As
As
Standard FCI št. 15 (.pdf; 3/13/2001)
Kratek opis za vse belgijske ovčarje
Imeti belgijca (Urška Dolenc)
Kratek opis pasme
Pasma: Belgijski ovčar-Malinois
Izvor: Belgija, konec 19. stoletja
Skupina: 1. FCI skupina - ovčarski in pastirski psi
Uporaba: Zaradi svoje hiperaktivnosti in želje po izpolnjevanju nalog je belgijski ovčar uporaben na mnogo področjih. Tako ga vse pogosteje uporabljajo kot službenega psa, s svojo spretnostjo se dokazuje pri agilitiju, sledenju in podobnih tekmovanjih. Je odličen čuvaj in nepozaben družabnik.
Življenjska doba: 14 let
Videz: Belgijski ovčar je pes, ki ne izstopa s svojim videzom, poseben je njegov karakter, ki se odraža v ponosni drži glave in visoko dvignjenem repu. Pes je močan, gibčen, dobro omišičen in ves čas v stanju pripravljenosti. Sprednje in zadnje noge ter vrh glave so v razmerju kvadrata, kar mu omogoča popolno koordinacijo telesa.
Barva: Rumenkasto rjava do mahagonijeve. Obraz in ušesa so črni. Možne so tudi bolj temne različice. Dovoljena so bela znamenja na koncih tačk in prsnici.
Dlaka: Dlaka bi morala biti razmeroma kratka, ravna, povrhu trda pod to krovno dlako pa ima mehak in bolj gost kožuh. Okoli glave, po ušesih in spodnjem delu nog je krajša, daljša pa zraste okoli vratu, kjer tvori nekakšen ovratnik, repu in zadnjem delu stegen. Kožuh ne sme viseti s psa.
Oskrba: Nezahteven. Pogostejše česanje ob menjavi sezonske dlake. Po izkušnjah sodeč je pes, ki zelo skrbi za lastno čistočo.
Višina: 61-66 cm samci, 56-61 cm samice.
Teža: Uradno 24-29 kg, v praksi vsi nad 30 kg.
Temperament: Pasma izraža samozavest, na nove situacije reagira preudarno, a sigurno, brez sramežljivosti ali pretirane agresivnosti. Pes je nezaupljiv do tujcev, do poznanih ljudi pa zna biti prava lizika. Je zelo zaščitniški do lastnika in njegove lastnine, zato zahteva temeljito socializacijo in dobro mero previdnosti ob kočljivih situacijah. Ima močno željo do dela in ob pravilni motivaciji bo storil vse za lastnika.
Čuvaj: Varovanje domačega ima v krvi in ni pod vprašajem. Problem se pojavi, ko samoiniciativno predobro varuje.
Zaščita: Da
Bistroumnost: Pes vas zna močno presenetiti.
Zmožnost šolanja: Je zelo dojemljiv in ima ogromno energije. Če znamo to dvoje združiti in dodati kanček pozitivne motivacije, uspeh ne izostane. Predvsem je potrebna kontrola energije, ki jo moramo usmeriti v pravo smer in jo ne zatreti, za to pa so potrebne izkušnje. Uporaba korekcije pri šolanju mora biti premišljena in čim redkejša, saj se zelo hitro zgodi da psa zamorimo.
Odnos do otrok: Tu je zelo pomembna socializacija in navajanje psa na otroke takoj, ko ga dobimo, vseeno pa ga v nobenem primeru ne puščamo samega z zelo majhnimi otroci, saj jih lahko v svoji energičnosti nenamerno poškoduje.
Odnos do drugih živali: Pomemben zgodnji stik in pozitivne izkušnje.
Odnos do tujcev: Nezaupljiv.
Domače okolje: Malinois se zelo rad igra in potrebuje vsakodnevno gibanje. Običajni sprehodi niso dovolj, zato priporočam zunanji ograjen prostor, kjer bo lahko brez škode sprostil del svoje energije. V zgodnji letih bo zgrizel vse, kar bo videl, tako da dvakrat premislite, če ga želite imeti v stanovanju.
Primeren lastnik: Človek s predhodnimi izkušnjami ali zvrhano mero občutka za živa bitja, ki zna pokazati ljubezen in se hkrati dosledno držati mej, mora imeti dovolj časa ali dovolj velik ograjen prostor. Če imate to in belgijskega ovčarja vam zagotavljam, da ne boste vedeli kaj pomeni dolgčas.
Potencialni problemi obnašanja: Agresivnost, plašnost, destruktivnost zaradi premalo gibanja.
Potencialni problemi z zdravjem: Zelo zdrava pasma.
Nasveti: Čas, ljubezen, izkušnje.
Opis in fotografijo je prispeval Andrej Samec.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.