mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 16  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Belgijski ovčarji
1. FCI skupina - Ovčarski in pastirski psi (razen švicarskih planšarskih psov)
<< nazaj | pomoč
Belgijski ovčarji (Chien de Berger Belge - Belgian Shepherd Dog)

Belgijski ovčarji - groenendael, laekenois, malinois in tervueren
groenendael, laekenois, malinois in tervueren

CH Corsini Moulin Rouge
CH Corsini Moulin Rouge
(tarvueren)
Eternitys Buccina of Phalanthas
Eternitys Buccina of Phalanthas
(tarvueren)
 
Corsini Joli Garcon
Corsini Joli Garcon
(tarvueren)
Jamboree de Beauvoir (groenendael)
Jamboree de Beauvoir (groenendael)
 
Pasme: Tervueren (dolgodlaki)
Groenendael (črni, dolgodlaki)
Malinois (kratkodlaki)
Laekenois (resasti)
Izvor: V evropi so uporabljali velike ovčarje za čuvanje ovce in lastnika pred volkovi ter medvedi. To so bili večji, težji in bolj agresivni psi. Po 30-letni vojni se je to spremenilo, večje živali so več ali manj izginile. Takrat so se razvili manjši ovčarji. Bolj inteligentni, hitri in spretni, ki so sledili vsaki lastnikovi potezi. Pes je moral bolj samostojno delati in še vedno malo preganjati druge živali in ljudi. V evropi je bilo več vrst ovčarjev, vendar je bil njihov izgled zelo podoben. V Belgiji so med obema vojnama zelo skrbeli, da se ne bi vzreja njihovih ovčarjev čisto pokvarila. Na začetku je bili 8 vrst, vendar so se vzreditelji odločili za 4 vrste belgijskih ovčarjev.
Skupina: FCI 1
Uporaba: Stražili so ovce, svoje lastnike in tudi pasli. Sedaj jih uporabljata policija in vojska. Uporabljajo jih tudi za aubidience, sledenje, rapport, agility, flyball itd. V zadnjih desetih letih so postali zelo atraktivni za razstavljanje.
Življenjska doba: 12 - 16 let
Videz: Velik pes, malo višje grajen kot nemški ovčar, in bolj štirioglat. Pes mora biti enako dolg kot visok. Psica je lahko malo daljša. Mora biti močan, vendar ne sme izgledati, kot da je težak. Gobec mora biti isto dolg kot glava, ali malo daljši. Glava mora biti v celoti ozka, oči morajo biti postrani, majhne in zelo temne. Ušesi morata biti pokonci, srednje veliki ali kot je zaželjeno, majhni. Biti morata blizu skupaj. Rep mora biti dolg, malo daljši pri psicah kot pri psih, in se drži dol.
Barva: Tervueren, malinois in laekenois: barva je zaželjena rdeča (temno rjava) s črnimi konicami. Lahko so tudi sivi s črnimi konicami. Gobec mora biti črn. Na prsih in tačkah imajo lahko malo bele barve, vendar čim manj.
Groenendael: črn, na prsih in tačkah ima lahko malo bele barve, vendar čim manj.
Dlaka: - Tervueren: dolga, na gobcu in nogah kratka; dlaka je ravna in cca. 6 cm dolga, "hlače" so daljše.
- Groenendael: dolga, na gobcu in nogah kratka; dlaka je ravna in cca. 6 cm dolga, "hlače" so daljše.
- Malinois: kratka, ravna.
- Laekenios: srednje dolga, resasta, tudi na gobcu ima srednje dolga dlako.
Oskrba: Nezahtevna, pogosto ga je treba počesati za ušesi, ker se tam radi delajo vozli (tervueren, groenendael). Bolj intenzivno se češe, kadar menja dlako (enkrat letno). S šamponom ga ne komamo prepogosto., ker mu s tem kvarimo poddlako.
Višina: pes 62 cm, psica 58 cm, lahko so odstopanja od -2cm do +4cm
Teža: 20 - 30 kg
Temperament: živahen, gibčen in izredno hiter
čuvaj: je čuivaj po naravi
Zaščita: da
Bistroumnost: Izredno pameten, rad "okoli prinaša" svojega lastnika, zato mora le-ta biti pozoren in pametnejši od psa. To je lahko zelo težko.
Zmožnost šolanja: izredno visoka
Odnos do otrok: če se pravilno vzgoji psa in otroka, je lahko zelo dober do otrok. če ne, lahko pride do težav, vendar je največ odvisno od vzgoje. To ni pasma za ljudi, ki še niso imeli in šolali psa.
Odnos do drugih živali: Odvisno od vzgoje. Samci so radi napadalni do drugih samcev.
Odnos do tujcev: Je lahko zelo nezaupljiv, vendar so lahko tudi zelo prijazni do tujcev. So zelo različni.
Karakter: Buden, pozoren in inteligenten. Lahko postane živčen in agresiven, če pride v neprave roke. Vsaka vrsta belgijskega ovčarja je malo drugačna, vendar so si zelo podobni. Mladi psi so zelo pozorni. To je zelo tipično pri njih. Posebej pri 1 -2 leti starih psih moramo biti potrpežljivi. Takrat se lahko začnejo bati različnih stvari ali postanejo agresivni. S pravilno vzgojo lahko to preprečimo in vzgojimo dobrega psa.
Domače okolje: Lahko je v stanovanju, hiši ali zunaj. Najpomembnejše je, da ima dovolj gibanja in da z njim veliko delamo.. če ni zaposlen, se lahko sam zaposli z drugimi stvarmi, ki niso v skladu z našimi željami.
Potencialni problemi obnašanja: Ob nepravilni vzgoji lahko postane živčen, agresiven in nezaupljiv.
Potencialni problemi z zdravjem: Možnost dispanzije kolkov ali očesne anomalije, vendar so možnosti zelo majhne. Je zelo zdrava pasma.
Nasveti: Ne kupite psa zaradi videza. Pozanimajte se pri vzrediteljih, če je te vrste pes pravi za vas. Udeležite se kakšnega tečaja "Kako je imeti psa", če pred nakupom belgijskega ovčarja še niste imeli psa. Takega psa se ne kupi zato, "da se ga ima". To je izdredno dober delovni pes, vendar ni za tiste, ki bi samo "radi imeli psa". S pravilno vzgojo ta pes nima mej. Take cilje, kot si postavite, lahko z njim tudi dosežete. To je pes, ki ima mehko zunanjost in trdo notranjost.
Opis pasme in slike je prispevala Katja Turnšek.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.