mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 30  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Novofundlandec
2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
<< nazaj | pomoč
Novofundlandec (Newfoundland)
"Lepota brez nečimrnosti,
moč brez predrznosti,
pogum brez divjosti,
vse vrline človeka brez njegovih pregreh."

Lord Byron

Novofundlandec

Te vrstice je slavni angleški pesnik George Noel Gordon Lord Byron posvetil novofundlandcu, tej čudoviti pasmi, ki ga upravičeno imenujemo tudi ljubek velikan. Nihče ne more ostati brezbrižen ob pogledu na psa novofundladca; pasma pa ni le privlačna za oko temveč je ena redkih pasem, ki ima tako plemenit značaj, da se je zapisala v zgodovino z zlatimi črkami.

POREKLO IN ZGODOVINA PASME

Domovina novofundlandca je Kanada. O nastanku in izvoru te pasme obstaja več teorij, povsem prepričljiva pa ni nobena.

Po eni teoriji naj bi prvi raziskovalci, ki so se izkrcali na Novi Fundlandiji opazili, da imajo vse ameriško-indijanske družine velike črne pse, ki so jih uporabljali za lov, ribolov, transport lesa ter kot čuvaje in spremljevalce.

Po mnenju nekaterih avtorjev je nf potomec nordijskih psov, ki so jih v 17. stoletju pripeljali na Novo Fundlandijo. Po drugi teoriji je pasma britanskega porekla in so jo pripeljali s seboj Angleži, ko so osvojili otok. Po tej teoriji so nf potomci tibetske doge in so jih tako dolgo križali z domačimi psi, da so dobili današnji videz. Tretja teorija ugotavlja neposredno sorodstveno zvezo med nf in labradorcem, in sicer zato, ker sta si obe pasmi zelo podobni in ker so obale Nove Fundlandije ter Labradorja dokaj blizu. Tako bi bilo mogoče, da je labradorec ožino preplaval ali je prišel čez njo, ko je bila zaledenela.

Zagotovo vemo, da so prvi raziskovalci v 17. stoletju našli velike pse tipa mastif na otoku Nova Fundlandija. Ko je l. 1610 prišlo do kolonizacije otoka NF, je imel novofundlandec že oblikovano svojo lastno morfologijo in naravno obnašanje. Te značilnosti so mu pomagale, da se je zoperstavil hudim, ekstremnim klimatskim razmeram in spremenljivosti morja, ko je vlekel težke tovore ali služil kot vodni pes ter pes čuvaj.

O izvoru novofundlandca pa priča tudi čudovita legenda:
Nekega dne je Bog opazil viharen otok, poseljen z ribiči, ki so se za golo preživetje dan za dnem pogumno borili z nevihtami, poplavami in neprijazno naravo. Zasmilili so se mu in odločil se je, da bo tem ljudem pomagal - a med svojimi bitji ni našel nobenega, ki bi bilo kos tej nalogi. Zato se je odločil, da ga ustvari.
Vzel je telo medveda in ga omilil z gibčnostjo tjulnja; vstavil vesele in iskrive oči delfina ter zaključil svoje delo tako, da mu je podaril srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce psa. Rodil se je novofundlandec - zvesti pes reševalec, ki je v preteklih stoletjih iz vode rešil številna človeška življenja. Odličen reševalni pes, zaljubljen v morje in rojen za plavanje, se je priljubil vsem ljudem, tudi takim, ki niso bili nikoli kinologi.

SPLOŠNI VIDEZ

Novofundlandec je velik, močan, eleganten, skladno grajen, živahen in odporen pes, ki nas očara s svojo močjo in energijo. Njegovi gibi so lepo koordinirani. čeprav ima povsod močno kostno strukturo, ne daje vtisa teže ali pasivnosti. Srednja plečna višina je 70 cm za pse in 65 cm za psice, lahko so še precej višji. Teža se giblje od 60-80 kg, odvisno od spola ter konstitucije psa. Glava je široka, težka in masivna; gobec kratek in oglat. Glava mora biti skladna s telesom. Razmeroma majhne in temno rjave oči so globoko vsajene. Uhlja sta majhna, trikotna, spuščena ob glavi. Rep služi kot krmilo, ko nf plava; zato je močan, košat ter spuščen, ko pes stoji. Nf dela velike korake s sprednjimi nogami in jim krepko sledi z zadnjim delom ter tako daje vtis, da se giblje brez napora. Med prsti ima nf plavalno kožico, ki pa ni nič drugega kot močneje razvita kožna guba. Nf ima rahlo valovito, dolgo, gosto ter nekoliko mastno dlako, ki se prilega telesu. Tudi podlanka je mastna, volnena in preprečuje, da bi voda prišla do kože. Če pes stalno živi v stanovanju, to podlanko izgubi.

Barva: črna, bela s črnimi oznakami, rjava ali siva (slednjo dopušča le ameriški standard).

ZNAČAJ

Novofundlandec je izredno dobrodušen, pogumen, pameten, prijazen z gosti in potrpežljiv z vsakim. Že po naravi je prisrčen in preudaren, zaljubljen v svojega gospodarja. Čeprav ima nekoliko žalosten izraz na obrazu, je nf zelo vesel pes. Nf spada med delovne pse; v zgodovini je bilo mesto nf vedno tesno ob človeku, od medsebojne povezanosti je bilo odvisno preživetje obeh - od močnega vlečnega psa in čuvaja, pa do pomembnega prinašalca in nepogrešljivega reševalca iz vode.

Kjer so bili življenjski pogoji za človeka težki, zaradi neugodne klime ali večnega ledu skoraj nemogoči in je bila zaradi nedostopnih območij tudi uporaba konja nemogoča, zasledimo prisotnost novofundlandca. Iz tega lahko sklepamo, kako je to tesno sodelovanje med človekom in psom vplivalo na značajski razvoj pasme. Največje vrline te pasme so zato pogum, inteligenca, neodvisnost v odločanju in zvestoba.

Zelo pomembno je, da poznamo te notranje vidike značaja novofundlandca, saj bomo le s pravilnim razvijanjem in razumevanjem teh naravnih danosti našega štirinožnega prijatelja doživljali veliko zadovoljstvo, ki so nam ga sposobne dati le redke pasme psov.

Pogum je bistvena lastnost reševalnega psa. Tvegati svoje življenje za brodolomca je le eno izmed dejanj, ki ga nf opravi brez odlašanja; in sicer zaradi velikodušnosti in zvestobe do človeka. Toda pogum ne zadostuje; pri reševanju človeških življenj je nepogrešljivo inteligentno ravnanje, ko mora odločitev prevladati nad preprostim nagonom. Prav zato se je pri nf razvila močna neodvisnost v odločanju, še ena nujna vrlina za nevarne situacije, ko ni časa za razmislek in odločanje, kaj storiti.

Zvestoba in ljubezen do človeka sta najpomembnejši lastnosti, ki pasmo neločljivo povezujeta s človekom.
Prijaznost, dobrodušnost in pripravljenost so lastnosti, zaradi katerih je nf izvrsten družabnik otrokom. Zanimivo je opazovati, kako masiven in težak pes zna uravnavati svojo moč v stiku z otrokom. Zaradi svoje odlakanosti in mogočnosti je skoraj neobčutljiv za nerodne prijeme otrok, rad jih varuje in ni nikoli vihrav ali posestniški do igrač.

Nf ni agresiven pes, toda v nevarnih situacijah se ne bo nikoli umaknil - vedno se bo pripravljen žrtvovati za ljubljeno osebo. Ima močan obrambni nagon, vedno ščiti šibkejšega pred močnejšim. Sicer pa največkrat zadostujeta njegova masivnost in mogočna glava, da odžene nepovabljenega gosta.

Zavedajmo se, da do nf ne smemo biti nikoli grobi, saj ne uboga iz strahu ali pod prisilo, vedno le iz zaupanja in ljubezni do svojega gospodarja. Nf je zelo inteligenten pes, s prirojeno delovno sposobnostjo in če mu damo jasna, natančna povelja, bo vse izpolnil brez težav.

Že kot mladič potrebuje zavetje, vodnika. Tu moramo pravilno začeti z razvojem njegovih prirojenih lastnosti in ustvariti zaupljiv odnos tako skozi šolanje kot skozi vsakodnevno življenje.

Mladič potrebuje človeka, ki mu nadomesti mamo - mama pa je vedno vodja krdela. Če prevzame človek vlogo vodje krdela in mladiču jasno pokaže, katere so njegove dolžnosti, katere njegove pravice in jasno začrta meje, do katerih sme ter ga odločno vodi v vseh življenjskih situacijah, ne bo s takim mladičem kasneje nobenih težav. Nf je zelo občutljiv in učljiv pes, ki vam bo nudil veliko zadovoljstvo, če bo njegova inteligenca motivirana in njegov velik nagon učen ter voden.

Čeprav je nf zelo dojemljiv pes z odlično sposobnostjo učenja, je lahko tudi nekoliko svojeglav in poskuša narediti po svoji glavi - tako preizkuša vašo potrpežljivost, da bi ugotovil, kdo je v resnici vodja krdela - vi ali on. V takih zelo občutljivih trenutkih absolutno ne smete popustiti njegovi volji - bodite vodja krdela vi, vi mu brez grobosti postavite meje teritorija, vi mu potrpežljivo, a odločno pokažite, kakšne so njegove pravice in dolžnosti ...

Njegove mogočnosti ne smemo razumeti narobe - nf ni brezdelen ali brezvoljen pes - je preudarna žival, mislec, skoraj filozof - zna počakati, zna opazovati, a zadostuje migljaj - in že je pripravljen na delo.

Za novofundlandca je delo ob boku njegovega gospodarja največja izpolnitev, ki se je ne bo nikoli odrekel - sprehoda v hribe, plavanja ob vas, vaj reševanja iz vode, vleke čolna 100, 200 ali 500 metrov. Očaral vas bo s svojo trdnostjo, vztrajnostjo, močjo in odpornostjo, vedno boste vi tisti, ki boste prvi utrujeni. V zameno vas prosi za ljubezen in človekovo bližino; njegov intelektualni razvoj bo odvisen od količine vaše ljubezni in časa, ki mu ga boste posvetili.

UPORABNOST

Ob pogledu na utapljajočega se človeka se novofundlandec nagonsko požene v vodo, da bi ga rešil. Tako mu mnogi dolgujejo življenje - leta 1919 je dobil medaljo nf, ki je potegnil na suho dvajset brodolomcev.
Nf spada v skupino delovnih psov - zaradi njegovih naravnih sposobnosti izvrstnega plavalca rešuje življenja v vodi. Uporabljali so ga tudi za vleko vozičkov, sani in ribiških mrež iz morja, kot prinašalca in čuvaja. V letu 1800 so nf vlekli kraljevo pošto od ene izpostave na otoku do druge. Za to delo je bil nf nagrajen s poštno znamko, ki nosi njegov portret.

ZANIMIVOSTI

Nf ima to, kar lovci imenujejo "mehak gobec". Npr. če nf vržemo žogico, ki cvili, jo bo nežno prijel z zobmi. Če bo zapiskala, bo ugriz popustil.
Edina "napaka" te pasme je slinjenje, ko je vroče. Močneje je pri psih z močnejšimi gobci.
Tudi Napoleon dolguje življenje novofundlandcu, ki ga je povlekel iz vode, ko je, neplavalec, v temi padel s krova na njegovi poti na Elbo.
Zgodi se, da nas mladič novofundlandca prime za zapestje in odpelje "pokazat" novo odkriti teritorij. Zelo pomembno je, da takšno "povabilo" sprejmemo, saj tako pozitivno prispevamo k razvoju njegovih reševalnih sposobnosti!
Bili so primeri, ko so nf ustrelili, ker so jih zamenjali z medvedi.
Belo-črn novofundlandec in landseer sta dve različni pasmi! Prvi spada v isti razred kot njegova črna in rjava različica, medtem ko se pes pasme landseer razlikuje od nf po nekaterih drugih telesnih in značajskih potezah.
Že omenjeni pesnik Lord Byron je svojemu novofundlandcu Boatswainu postavil nagrobni spomenik z naslednjim napisom:

GEORGE NOEL GORDON LORD BYRON
Napis na spomeniku novofundlandskega psa

Kadar se v prah povrne kak zemljan,
ne po zaslugah - le po rodu znan,
takrat na moč potrudi se kipar,
da slava mrtvega blesti se z žar,
da sploh ne bereš v glosi slikoviti
kaj bil je - temveč - kaj bi moral biti.
A bedni pes, ta tvoj prijatelj vdani,
ki prvi te pričaka, prvi brani,
ki v tvojem srcu svoje ima srce,
ki srečen je, če zate v ogenj sme -
ta gre v pozabo, ker mu ne prizna
Bog duše, ki na svetu jo ima:
medtem ko človek, ta mrčes mrčesa,
lahko s kesanjem upa na nebesa.
O, človek, bedna enodnevna muha,
ti hlapčevsko niče, ti cvet napuha !
Kdor te pozna, te s studom zapusti,
ti grudica izprijene prsti.
Prijateljstvo ti je le goljufija,
ljubezen - strast, smehljaj - hipokrizija !
Če na dve nogi vstala bi žival
bi se lahko v dno duše sramoval -
Kdor pred to žaro si postal - odidi !
ni vredna, da ti jo oko sploh vidi;
prijatelju v spomin ta grob stoji;
le enega imel sem - tu leži.

Newstead Abbey, 30. novembra 1808

ŽIVLJENJE S PRIMERKOM PASME NOVOFUNDLANDEC
(natančneje: z belo-črno izpeljanko novofundlandca)

V ameriški literaturi sem zasledila zelo zanimiv stavek: "The Newfoundland is a massive, strong, docile, gentle dog. Nothing is more fun than to be owned by one."

(NF je masiven, močan, nežen in prijazen pes. Nič ni bolj zabavnega kot da nas eden izmed njih posvoji.) Ali to v praksi drži?

Da, če ste ljubitelji velikih pasem, če imate dovolj volje in časa, če ste sposobni biti vodja krdela, če ste ljubitelji tekočih in stoječih voda, če ste potrpežljivi, če imate radi gobce brez tesnil, če vas ne moti dlaka, če vam je krtačenje v veselje in če ste pripravljeni na boj s slinjenjem. Moj 60 kilogramski primerek je kljub teži zelo živahno in gibčno bitje. Je bolj ali manj tipičen predstavnik svoje pasme, zelo prijazen do ljudi, pogumen, nor na vodo in na človekovo bližino. Seveda ima tudi svoje napake, za katere pa je kriva spodaj podpisana, saj pri tako ljubkem mladiču, kot je mladič novofundlandca, kaj hitro zanemarimo vlogo vodje krdela - to pa je usodna napaka in težave so kmalu tu. Napačno je tudi mišljenje, da se te pasme ne da šolati. Z ustrezno motivacijo nf še kako uboga! Vsekakor pred nakupom te pasme preberite čim več literature, posvetujte se z dobrim vzrediteljem, oglejte si, kako se nf obnašajo v družini. Pravemu ljubitelju te pasme kar srce vzplamti, ko zagleda skladno telo in mogočno, lepo oblikovano glavo novofundlandca. Torej, poleg vsega že naštetega, morate nositi še nekaj v sebi, kar vas kot magnet vleče na psa takšnih lastnosti. Bi poskusili?


DIMENZIJE TEMPERAMENTA PRI PASMI NOVOFUNDLANDEC
(povzeto po Tortori, 1980)

Dimenzija temperamenta

zelo
visoko
visoko srednje nizko zelo
nizko
Aktivnost v hiši       ###  
Aktivnost zunaj   ###      
Hitrost reagiranja         ###
Vedenjska čvrstost ###        
Dominantnost do psov     ###    
Dominantnost do družinskih članov     ### ###  
Teritorialno obnašanje       ###  
Čustvena stabilnost ###        
Družabnost z družino ###        
Družabnost z otroki ###        
Družabnost s tujci ###        
Nivo učenja   ###      
Učenje: poslušnost   ###      
Učenje: reševanje problemov   ###      
Pozornost   ###      
Čuvanje       ###  

 

Oblikovala in priredila: Manja Žiberna

(Viri: knjiga Il Terranova – Guido Mazza
knjiga Vse o psih – Gino Pugnetti
video Il Terranova–videomanuale -de Vecchi Editore
The Newfoundland: International Meeting on the Breed - Meeting Reports 1996 )

Prispevki o novofundlandcu:
Kratek opis pasme (Ana Loboda)
Obširna predstavitev pasme (Sara Berginc)
Prevod standarda FCI št. 50 (Špela Židan)
Več o novofundlandcu (Manja Žiberna)


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.