mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 10  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Ni težko postati rejec ampak rejec biti

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Boljše kot najboljša medicina

Če srečujem mnogo ljudi z živalmi, pridobivam varen pogled za srečna razmerja, kjer sta obe strani takorekoč ustvarjeni druga za drugo, se obojestransko izpopolnjujeta in se medsebojno razveseljujeta.

Neka ljubka, drobcena starejša dama, ki prebiva s svojimi čivavami v manjši hišici, je takšen primer. Ko sem jo prvič srečala z njenimi psi, nisem mogla zatreti smehljaja. Tako nežno in zaščite potrebno so delovali name, pa vendar polno izžarevanja življenjske radosti. Brez ozira na vreme, tako poleti kot pozimi, hodi z njima na sprehod. Najmanj po tričetrt ure in to dvakrat na dan. Doma so živali deležne dnevne nege. Dlaka skrtačena, da ostane svilena in mehka. Oči očistimo z očesno vodico in končno zobe čistimo s specialnim zobnim praškom. Takrat, ko je poginil njen črni dvorni pekinški pes, ni hotela več imeti psa. Mene je izguba zelo prizadela in tega ne bi rada ponovno doživela, je povedala gospa. Vendar mi je zdravnik dejal, da mi bo sam preskrbel psa iz kakšnega živalskega zavetišča, če si ne omislim drugega psa. Danes spadata dolgodlaki čivavi, samozavesten Bregenc in Tao, ki izhajata iz nekega opuščenega legla, kjer sta bila slabo obravnavana in sta še danes malo plašna, k njej. Naloga, ki jo je starejša gospa našla zaradi teh psičkov in tudi zaradi veselja na ljubki navezanosti in prekipevajočem temperamentu čivav - ali obstaja boljša medicina za človeka in žival?

Dobra stran malega psa je ravno v tem, da se ga lahko ima tudi v stanovanju (bloku) brez vrta, ker se živalca navadi na čistočo doma in je zelo navdušena nad dvakratnim dnevnim sprehodom z vodjem tropa (gospodinjo ali gospodarjem) in nikar ne mislite, da se ne bo točno ob uri, ko je vajena odhoda na sprehod, javila in nakazala svojo željo za sprehodom. Tudi sama imam majhnega psa, ki me tako rekoč drži v kondiciji, saj pri svojih osemdesetih letih, preživelem infarktu in operaciji raka na pljučih (sem 80 % invalid) si drugega športa za kondicijo, kot le dnevne sprehode s "svojo medicino" - psičkom (ali pa eventuelno redkokdaj s plavanjem v kakšnem termalnem bazenu) ne morem privoščiti. Imam ga že deseto leto in v tem času še nisem imela ne prehlada ne gripe, ker grem z njim ven ob vsakem vremenu, burji ali dežju. Priporočam to "medicino" vsakemu, tudi kroničnemu pacientu, seveda po predhodnem posvetu z lečečim zdravnikom.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Koper, 12. februarja l998


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.