mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 9  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Vse o Chi-mladičih

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Premišljevanje o razmnoževanju naših dolgo in kratkodlakih Chihuahua-v

Idealni slučaj pri kakšni paritvi je, če psica in samec lahko živita skupaj in svoj naraščaj vzajemno "načrtujeta". To deluje zelo pozitivno na samčev razvoj. Če pa to ni mogoče, je treba "izvoljenemu" od pričetka snubljenja dati priložnost igrivega kontakta. Psica in samec se morata medsebojno zaupno spoznati. Naše Chihahuauve so socialno visoko razvita bitja in živijo tudi v svoji razmnoževalni fazi zelo precizno svoje občutljivo vedenje, ki ga ne bi smeli pretrgati. Če hoče samec svojo trenutno posebno prevlado nad svojimi vrstniki okusiti, uživa psica svojo trenutno prevlado nad samcem. Samčevo postavno obnašanje in nato odklonilna reakcija psice se izmenjavajo v medsebojne previdne nežnosti, ki se spreminjajo v popolno zaupanje.

Po izvršeni paritvi se prične za rejca tesnobno čakanje na prve znake brejosti psice. Večkrat se porodijo dvomi, ali je res uspelo vse kot treba in če vse teče po naravni poti. Končno bo pa 5. tednu naša Chi-psička malo bolj okrogla in pri opazovanju naše ljubljenke ugotovimo sedaj spremembe v njenem bistvu in obnašanju. Psička je sedaj še posebno potrebna ljubezni, postaja zelo navezana in vidno uživa v mirovanju. Je razdražljiva in muhasta in vedno bolj zatira bodočega očeta svojih mladičev, ki pa to v glavnem potrpežljivo in brez tožbe prenaša. Ko se najavi porod, je treba CHI-psički odstraniti vse neprijetne razdražljivosti in neljube osebe. Potrebno je nuditi psici ves mir in vso varnost, ki jo potrebuje v fazi porajanja.

Ko je naša CHI-psička porod svojih mladičev dobro opravila (najvec 2 - (3) mladički), ni treba svoje pozornosti obračati samo k mladičem, temveč je pomemben faktor prehrana psice po porodu, da se ne bi vsled neprijetnih in težavnih zapletov po porodu teh čudovitih mladičkov prehitro zbudili iz srečne omame! Na dan po porodu je treba psici nuditi več malih, tekočih in kašnatih obrokov. Zatem naj bi dobivala CHI-psica, odvisno od števila mladičev, do trikratno količino hrane podeljeno na ves dan. Za I. obrok dnevno priporočamo tekočo alpsko smetano (za kavo) plus jajčni rumenjak. Na ta način naj bi CHI- psička dobivala zadostno količino hrane. Apetit naše CHI-psičke mora biti tudi kontroliran. Premajhen tek ali zavračanje hrane, predvsem v prvem tednu po porodu, je lahko znamenje kakšne bolezni. O tem se je treba posvetovati z veterinarjem. Ravno tako je treba v sporazumu z njim ugotoviti potrebne dodatke kalcija in krepilne hrane. Preveč teh substanc je ravno tako škodljivo kot premalo. Posebno pozornost je treba posvetiti povečani potrebi po tekočini naše CHI-psice. Stalno naj ima na razpolago dovolj sveže vode ali pa jo je treba pritegniti k pitju dovoljšne količine vode. V času dojenja je potrebno posebno paziti na event. pomanjkanje mineralov, prenizek nivo krvnega sladkorja in hormonske motnje, ali kot že omenjeno na ravnovesje kalcija.

Ne smemo prezreti simptome nemira, mišičnih krčev, ki spominjajo na epilepsijo. Ti pojavi pomanjkanja (vitaminov, mineralov) lahko privedejo do smrti psice.

Vendar vsled ljubezni do Chihuahua-e in z malo daru opazovanja je zdravstveno stanje CHI-psice in njenih mladičev možno obdržati pod kontrolo.

Če upoštevamo vse nekdaj in nekje dane nasvete dobromislečih strokovnjakov, bomo kljub temu kmalu morali spoznati, da je najvažnejša podporna funkcija za Chihuahua-vo v njeni najvažnejši fazi življenja porajati novo življenje, obojestransko vživeto razumevanje in zaupanje med človekom in živaljo (psom).

Najlepša zahvala, najlepša potrditev za človeka, za uspešno preživeto težavno fazo nekega razmerja človek - žival, je predvsem občutek nekega popolnega razmerja kot socialnemu partnerju preko svojega psa.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.