mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 39  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Paritev

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Vse o Chi-mladičih
z vzrejevalko in predsednico CCA gospo Gertrude Pinner

CHIHUAHUA OD IZBIRE STARŠEV, PARJENJA, LEGLA, DO VZREJE CHI- MLADIČEV

Treba je vedeti, kako zelo se chihuahua v prvih mesecih življenja razlikuje od drugih pasem. Kako težko a tudi bogato doživetje je za vzrejevalca od trenutka, ko se CHI skoti, pa vse dokler ga novi lastnik končno prvič vzame v roke, previdno in ljubeče, proseč za njegovo naklonjenost.

Chihuahua je najmanjši pes na svetu. Že zgolj zaradi dejstva imajo besede ge. Pinner poseben pomen. Ona pravi: "CHI ima kljub svoji majhnosti na splošno, predvsem pa v fazi razmnoževnja čudovito normalno obnašanje, ki je podobno obnašanju divjega psa. Kljub temu pa je pri CHI vse nekoliko drugače kot pri drugih psih.

Začne se s ŠTEVILOM MLADIČEV. Največkrat so 1 - 3, redkeje 4 - 5. CHI kaže svoje normalno obnašanje tudi pri porodu z izjemno točnostjo, 63. dan po parjenju. Dolgo in kratkodlake chihuahue se vidno razlikujejo že pri porodu. NOVOROJENI so mokri z elastično kožo. V tem stadiju imajo dolgodlake CHI rahlo valovito dlako, kratkodlake CHI pa imajo gladko dlako, ki spominja na žamet. Porodna teža CHI- mladička je nekako 3 - 12 dag, vsak dan pa naj bi se povečala za 1 dag. Idealna porodna teža mladička je 6 - 8 dag. Ob tem se lahko računa na težo 1.8 - 2,0 kg, ko bo CHI odrasla.

Neki zelo močan naravni zakon, ki ga CHI dosledno upošteva, je za nas nerazumljiv. CHI-mati zavestno zavrže mladiče, ki niso sposobni preživeti. Zakoplje jih, ali pa jih zaduši tako, da sede nanje. Če poskuša vzrejevalec posredovati in takšnega mladička vendar obdržati pri življenju, to skoraj nikoli ne uspe. CHI-mati pozna instinktivno in s precizno gotovostjo sposobnost ali nesposobnost preživetja svojih mladičev.

ZNAČAJSKE POTEZE pozneje odrasle chihuahue so razpoznavne že v najzgodnešji dobi mladiča. Kaže jih, med drugim, z agresivnostjo pri hranjenju. AGRESIVNOST je pri chihuahui močna komponenta njenega načina obnašanja. Ta služi kasnje pri uveljavljanju rangiranja. Prevlada je signalizirana najprej z izrazom oči, ki nato preide v govorico telesa chihuahue in vodi končno k agresivni borbi. CHI-mladič se bori s svojim nasprotnikom vedno le do zmage, nasprotno pa se CHI-psička v času, ko je vroča, s svojo nasprotnico bori do smrti. Metoda borbe je vedno enaka. Nasprotnico prisili v ponižen položaj, nakar zadošča ugriz v arterijo, ki leži pod prednjimi tačkami. Pri tej borbi navzven ne priteče niti kaplja krvi. Nasprotnica premine zaradi notranje krvavitve. Čeprav se našim občutkom upira, pa to skozi tisočletja podedovano ravnanje chihuahue in neverjetna moč, s katero živi in jo prenaša na potomce, zahteva naše spoštovanje. Agresivnost je za chihuahuo tudi vzgojna metoda pri mladičih. Psica kot vzgojno metodo pri mladičih nikdar ne uporablja stresanje tilnika, ona neprimerno obnašanje "razloži" s pretečo mimiko obraza, ki vliva spoštovanje. Mladiči se že v najzgodnejši dobi ločijo na čiste in tiste, ki to niso in so leni. Mladič, ki ljubi red, že od 5. tedna dalje zapusti košarico, da opravi svojo potrebo in kasneje se igraje navadi na čistočo. Drugi mladič pa se še naprej z užitkom prepušča mamini negi, prepričan, da gre tudi tako!

Naslednje dejstvo je, da chihuahua nima pasjega vonja. Isto je tudi z mladiči. Imajo samo nežen "baby-vonj". Zanimivo je, da ta pasma ne pozna raka na prsih. To bi se dalo razložiti z naravno selekcijo, z zakonom, po katerem preživijo skozi stoletja brez varstva le najmočnejši.

Ali je mogoče pri mladiču že predvideti izgled odrasle chihuahue? Do neke meje je to mogoče. S približno 8. - 10. tedni svojega življenja mladič že dobi harmoničen izgled, po katerem se da sklepati, kako bo izgledal kasneje. Vprašamo se: "Ali bo majceno bitje ostalo majhno, ali bo postalo veliko'?" Poznavalcu se že v najzgodnejši dobi mladiča nudijo namigi na kasneje odraslo MAJHNO chihuahuo: velika molera, majhne šapice in majhna nosna goba.

Zdaj smo govorili o mnogih podrobnostih, nujno pa je omeniti še kritično vzrejno fazo pri dolgodlaki chihuahue v starosti treh mesecev. Kratkodlaka chihuahua te faze, ki traja približno 3 tedne, sploh ne pozna, dolgodlakemu mladiču pa dela velike preglavice. Očitno je zaradi prvega menjavanja dlake zelo občutljiv in šibak in zelo dovzeten za bolezni. Poleg tega vpada v ta čas še cepljenje. Tudi menjava zob poteka drugače kot pri ostalih pasmah. Lastnik chihuahue se mora pripraviti na to, da bo počasno in dolgotrajno menjavo zob med 5. in 9. mesecem mladiča stalno kontroliral. S približno 9. meseci ima tudi chihuahua odrasel videz. Vendar vsak ljubitelj te pasme ve, chihuahua popolnoma dozori in razvije optimalen celosten vtis in zanjo specificen temperament v starosti dveh let.

SOCIALNO OBNAŠANJE MLADIČEV CHIHUAHUA

Že od 5. tedna dalje se pri chihuahui začne intenzivno obdobje socialnega oblikovanja. Vse ovohava, opazuje, posnema, raziskuje. Dominirata radovednost in učni nagon. Tudi prehranjevalne navade - razpoznavne že pri sesanju - se pri prehodu na drugo hrano (v 4. - 5. tednu) spremenijo. Sledi faza življenja v skupnosti (do 8. tedna). CHI-mladič se uči poslušnosti, podrejenosti vodilnemu psu, previdno se uvrsti v trop. Z 8. tednom se začne učenje pasjega jezika (šavsniti, mahati z repom, zavestnega kontakta z očmi). Prvi zamolkli, globoki, renčeči glasovi so pri drobni chihuahui pogosto v prav originalnem nasprotju z njenim videzom. Prvi lajež (pri približno 9. tednih) malčka samega tako preseneti, da to novost kar naprej ponavlja. Vadi in vadi, vidno je ponosen na ta način izražanja nove moči v njegovi samozavesti. Z igro se da veliko naučiti. Naj gre za igro psice ali psa z mladiči, ali pa se z mladičem igramo mi in mu nadomestimo njegove starše, sestre in brate. Mladič na ta način spozna meje, do katerih sme. Starši malčka seveda tudi "kaznujejo", kdaj pa kdaj je tudi tepen in ponižan od močnejšega nasprotnika, toda na ta način se igraje uvrsti v rang in nauči, kako se mora braniti. Od 4. meseca dalje chihuahua vključi tudi svojo visoko inteligenco in zavestno prevzame iniciativo v vsem pomembnem. To je idealna faza za vzgojo chihuahue.

Prežeta je z življenjsko silo, razposajenostjo, voljo do učenja in nagonom, da svojemu "vodilnemu psu" vsako željo prebere iz oči. V tej fazi se nauči vsega, kar hočemo in želimo. Zadošča 15 minut dnevno na kraju, kjer ni motena. Vzgojna metoda nikoli ne sme vsebovati kazni, temveč le veliko, veliko pohvale. To je v tem psihično občutljivem življenjskem obdobju najboljša pot, da dobimo pod kontrolo vetrnjaški temperament chihuahue, ki je specifičen za to pasmo, pri tem pa vendar ohrani svojo pristnost.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.