mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 9  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Razprave o moleri čivave

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Pomen zobovja pri vzreji Chihuahue

V dopolnilo standarda pripomba k zobovju.

Mlečno zobovje ima 28 zob:

 
3,1,3
formula (Hauck)
---------
 
3,1,3

V starosti 3 - 4 tednov se pokažejo prvi zobki, navadno so to mlečni sekalci, včasih tudi čekani. V začetku so zobje zelo stisnjeni, toda vmesni prostori se kmalu povečajo. V starosti 5 - 6 tednov izrinejo mlečni kočniki. V tej rani mladosti je treba paziti predvsem na popolnost sekalcev, torej po šest v zgornji in spodnji čeljusti. Pri preozki spodnji čeljusti pride pogosto do manjšega števila sekalcev, kar je z genetskega vidika nevarno.

V starosti 4 - 6 mesecev se zobje zamenjajo, takrat se pojavi tudi vrzeljak (petica), ki se ne menja. Zadnji molar spodaj (enajstica) se pojavi večinoma šele po šestem mesecu (do sedmega meseca) v tem času mora biti zobovje popolno, torej 42 zob.

 
3.1.4.2
formula
---------
 
3,1,4,3

Pri pritlikavih rasah se zobovje menja šele pri šestih mesecih (Hauch). Mlečni zobje obstanejo včasih dlje, pri chihuahuah in tudi drugih pritlikavih rasah včasih tudi za stalno. V tem primeru je vsekakor treba govoriti z veterinarjem, ki naj mlečne zobe odstrani, da bo dovolj prostora za stalne zobe.

Čeprav se zahteva pri chi-standardu le zobovje v isti ravni - škarjasti ugriz z enakomerno raščenimi zobmi - in se število zob ne omenja, si je vendar pri vsakem psu treba prizadevati za popolno zobovje.

Skrben vzrejevalec se bo trudil, da bo pri paritvi bolj pozoren na to, koliko zob manjka enemu ali drugemu partnerju, ali na to, če so bili v družini (krvna linija) že psi s pomanjkljivim zobovjem.

Sodnik chihuahue zaradi nekaj manjkajočih premolarov skoraj gotovo ne bo slabše ocenil, kadar gre za pse, ki sicer odgovarjajo standardu. Vsekakor pa naj bi v svojem poročilu navedel manjkajoče zobe, da bi s tem pri vzrediteljih vzpodbudil skrb za zobovje. Manjkajoče sekalce ali celo čekane bi bilo treba ocenjevati zelo strogo, kajti za dober razvoj rase ali njen propad je soodgovoren tudi sodnik.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.