mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Vse o pasji negi

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Higiena Chi

CHI so majhni kužki, naravno čisti. Ne glede na to, ali je kratkodlaki ali dolgodlaki, njihov kožuh nima vonja. Enako kot mačke, se tudi oni vsak dan umivajo, ker pa tako tesno živijo z nami in si delimo naše najboljše fotelje, včasih tudi posteljo, jih je občasno treba kopati. To storimo s toplo vodo in blagim šamponom in, kar je zelo pomembno, dobro izperemo. Nato ga osušimo z brisačo ali električnim sušilcem. Kopamo lahko največ dvakrat mesečno. Dlako negujemo z vsakdanjim ščetkanjem. Uporablja se precej ostra ščetka. Za dolgodlake CHI je poleg ščetkanja potreben še fin kovinski glavnik. Češemo in ščetkamo ušesa, zgornje dele nog in rep. Tako preprečimo nastajanje vozlov, ki jih je sicer kasneje nemogoče odmotati.

Dlaka CHI in tudi drugih psov je pogosto gnezdo za parazite. Bolhe in klopi so najčešči. Kopel z insekticidnim sredstvom bo uničila nezaželjene goste. Paraziti se običajno naberejo med sprehodi. Zelo koristno je takoj po sprehodu pregledati psa in vsiljivce, če jih ima, takoj odstraniti, preden se razmnožijo. Klopi se hranijo s krvjo psa tako, da v kožo potisnjejo glavo. Ne sme se jih odtrgati, temvec jih odstranimo s pinceto potem, ko smo klope uspavali z etrom. Klopi imajo različen videz. V prvem stadiju življenja so te male živali trikotne in rjavordeče barve; v drugem stadiju, ko so se napile krvi, so mnogo debelejše, jajčaste oblike in sivkaste. Klopi so lahko prenašalci bolezni in se pojavljajo najčešče spomladi in poleti. CHI se ne sme natikati ovratnico proti insektom ker so te za njih in za mačke premočne.


kratkodlaki plemenjak

Enkrat ali dvakrat letno CHI izgubijo nekaj dlake, kar je normalno. Če je izpadanje močnejše, gre lahko za bolezen ali neko notranjo motnjo. V tem primeru je dobro obiskati veterinarja. Samice izgubijo mnogo dlake po mladičih.

Da bi bila ušesa dobro vzdrževana, jih je treba čistiti z vatirano palčko in malo mastnega mleka, antiseptikom, ki preprečuje ušesni katar. Če je v ušesu dosti temnega izločka, je treba k veterinarju.

Oči CHI se rade solzijo. Treba jih je umivati z vato, namočeno v rožno vodo ali neko drugo antiseptično tekočino. Bilo bi zaželjeno vsakodnevno umivanje zob; če pes to prenese in imate čas, jih umivajte z vodo, pomešano s sodo bikarbono in mehko ščetko. Psom, ki se jim zobje ne umivajo, se nabira zobni kamen in treba ga je odstraniti pri veterinarju. Nekaterim psom se kamen nabira hitreje in je to treba upoštevati, kajti kamen je lahko vzrok za predčasno izpadanje zob. Najbolje je dati vašemu psu za glodanje majhne kosti in njegovi zobje bodo vedno v redu.

Če vaš pes hodi samo po preprogah, mu je treba občasno postriči nohte. Bilo bi najbolje, da to stori veterinar. Lahko pa to storite tudi sami z majhnimi škarjami, vendar je treba paziti, da se ne zareže preveč v živo, ker se koren vidi samo pri belih nohtih, pri temnih pa ne. Posebno pazite na čistočo med prsti šapic in ne pozabite, da je samo čist in negovan CHI tudi srečen CHI.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.