mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 4  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Nega psa pred razstavo

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Vse o pasji negi

Ne samo čivav, ampak vseh malih družnih psov, n.pr. maltežana, yorkširskega terierja, pekinžana, mopsa, pritlikavega špica, malega mehiškega golega psa, karlovega španjela itd., itd... Če ste seveda že itak profesionalec, smatrajte te napotke kot pomožno listo potrebnih ukrepanj.

Z nego zunanjosti je treba pričeti pri mladiču. Ob čiščenju in negovanju psa imate najlepšo priložnost, da ga v celoti nadzirate.

Oči:
Vsled mrzlega vetra se prične oko rahlo solziti. Zdravo oko se očisti samo, vendar mora biti redno kontrolirano. Sekret ali neškodljivo umazanijo odstranimo s toplim kamiličnim čajem in krpico. Očesne kotičke je treba dobro očistiti z "Diamond Eye", z vazelinom pa obravnavamo vnetja. Vitamin A (korenček kot dodatek hrani) jača vid.

Ušesa:
Nobenega olja v ušesa! Tudi alkohol je boleč! Umazana ali zmočena ušesa je brezpogojno treba dobro očistiti! Sluhovod je treba previdno, s posebnim ušesnim čistilom ali vazelinsko kremo z ušesno paličico tedensko očistiti. Tudi ušesa je treba stalno kontrolirati. Pri poševni drži glave ali mnogokratnem stresanju glave obiščite živinozdravnika, ker bi morda lahko spregledali kakšno vnetje srednjega ušesa.

Zobje in ustnični kotički:
Pri pregledovanju zob zaradi zobnega kamna ali odlomljenih delčkov zob, pazite! Pri naših čivavah velja geslo: "Boj zobnemu kamnu!" Zobje rnorajo biti dnevno očiščeni! (Dobri uspehi so zabeleženi z razdredčenim limoninim sokom).

Zobni kamen:
Nabirališča zobnega kamna so na zunanji strani vidno debelejša kot na notranji strani (1-2 mm), sestavine so iz kalcija, ki ga izločajo žleze slinavke, poleg tega iz fibrina (vlaken) in ostanki hrane in so vedno obljudene z bakterijami. Tako se tvorijo strupene snovi, ki povzročajo karies, ki napade dlesni in čeljusti. Res nevarne so temu sledeče posledice, če te strupene snovi preidejo v krvni obtok škodujejo srcu, ledvicam in jetrom.

Če zobnega kamna dolgo let ne odstranimo, pomeni to nevarnost ne samo za prezgodnjo izgubo zob, ampak tudi silno nevarnostno cono, posebno za starejše pse. Intenzivnost oblog zobnega kamna se najlažje zazna po stopnjujoči se intenzivnosti zadaha iz gobčka. Nadaljnje posledice so revmatične tegobe.

Neradoživa hoja in šepanje po dviganju iz ležečega položaja, bi naj bili opozorilni signali.

Zobni kamen se lahko zaradi napačnega hranjenja še dodatno stopnjuje. Prekomerna ponudba ogljikovih hidratov, kot so škrob in sladkor, pospešuje rast bakterij. Preveč mesa v hrani povzroči motnjo v razmerju fosfor - kalcij. Posledica hranjenja samo z mesom; razkrajanje čeljustnih kosti in rahljanje zob, tvorjenje zobnega kamna zaradi izločanja kalcija iz žleze slinavke.

PROTIUKREPI: čiščenje zob od dobe mladička z mehko krpico in kredo ali pasjo zobno ščetko. Samo veterinar z mnogo pasjih izkušenj naj čisti zobni kamen pod narkozo. Zobovje triletnega psa naj bi bilo prvič pošteno čiščeno z ultrazvočnim orodjem v narkozi. Toda le takrat, če se ugotovi prvo obarvanje zob in morda tudi že malo zadaha iz gobčka. VAŽNO! S pravilno narkozo je tak poseg neškodljiv! Z nepravilno lahko postane za psa življenjsko nevaren!

Vrat:
Ovratnico je treba stalno kontrolirati zaradi velikosti in prožnosti. Tako preprečimo oguljenine na grlu ali izpadanje dlake, otekanje žleze odnosno nastajanje vozličkov na spodnji strani vratu.

Trebuh:
Vsled umazanije ali učinkovanja mokrote ali zaradi lizanja po pikih insektov nastale rdečice ali ekceme negujemo s Pervalenom (iz lekarne) ali Kamagelom. Pri psicah je treba biti pozoren na otekline ali vozle in vnetja na seskih. Umazano - gnojni izcedek iz prepucija pri psih samcih mora brezpogojno zdraviti veterinar.

Rep:
Tudi rep je treba skrbno čistiti, posebno pri kakšni eventuelni driski. Občasno je treba pregledati repna vretenca zaradi poškodb ali nalom repa. Tudi analno žlezo je treba kontrolirati in jo pa potrebi dati izprazniti.

Tačke in kremplji:
Predvsem pozimi je potrebno tačke dobro čistiti med prsti zaradi bolečega snega in ostankov nevarne soli. S tem preprečujemo pri naših malih Čivavah in ostalih družnih psih neprijetna in zelo boleča vnetja. Dodatno dovoljno zaščito nudi poseben sprej za tačke, ki ga napršimo pred sprehodom. Če je potrebno, se lahko razpokane blazinice ali vrezi na blazinicah zdravijo z jelenjim lojem ali podobno maščobo, tačko je treba obvezati, da se prepreči lizanje, majhne čopke dlake med prsti je treba odrezati. Ta ukrep ne služi samo lepoti, to preprečuje tvorjenje snežnih kepic na podplatu. Dlako je skrtačiti navzgor in odrezati od spodaj navzgor proti dlaki. Kremplji so pri čivavah že po naravi dolgi. Vendar morajo biti od časa do časa porezani. Krajšamo jih paralelno s potekom nožnega podplata. Treba jih je previdno postopoma krajšati, da ne pride do krvavitve zaradi poškodbe živca! Za to obstajajo specialne škarje.

Dlaka:
Dlaka vašega ljubljenca vam bo zelo hvaležna, če jo boste dnevno pošteno očistili. Pred uporabo glavnika in krtače odstranite povrhno nesnago. Dodatno hranjenje s surovim rumenjakom povrne dlaki zopet sijaj. Po krtačenju je dobro dlako še zgladiti z roko. Poskušati je treba, da se menjava dlake čimprej konča in to je mogoče doseči z vitaminskimi dodatki.

Kopanje:
Pri negovanem psu je kopanje redko potrebno. Ležišče, bivalni prostor in vremenske prilike bodo močno vplivali na pasjo čistoco. Pozimi se je treba izogibati popolnim kopelim. Kopati je treba vedno z nežnimi kopalnimi sredstvi, kot n.pr. s teeršamponi (proti mrcesu) ali s šamponi s kokosovim oljem (zaradi ponovne omastitve kože) in spiranjem s čisto vodo. Po skrbnem osuševanju z brisačo pustite psa v brezvetrnem prostoru pokritega počivati in nato ga izdatno pregibavajte, po potrebi ga tudi osušite s fenom (dolgodlakega n.pr.).

Vendar z nego ne pretiravajte! Pustite psu biti pes!

Praviloma bo sveže očiščen najraje takoj zašel v najbližnji kup nesnage in poiskal njemu najboljša dišeča mesta, se z užitkom v njih povaljal, da bo zopet dišal po psu, kakor to sam želi in mu je všeč.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.