mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 17  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Domače živali lajšajo starost

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Nega psa pred razstavo

Bodite pozorni na dolžino krempljev.

Pri slučajni kontroli se pogosto ugotovi, da so kremplji predolgi. Teža našega kužka ne zadošča, da bi se kremplji obrabili, tudi če so tla trdna. Skozi dolge dlake na tačkah je dolžino krempljev lahko spregledati. Prava dolžina pa je zelo pomembna za pravilno hojo, poleg tega pa predolgi kremplji, ki se morda celo že križajo, psu pri hoji povzročajo bolečino. Zato je potrebna redna kontrola. Pri ob tla pritisnjenih tačkah kremplji ne smejo štrleti vstran, temveč se morajo zaključiti z blazinicami. Če mislite, da so predolgi in sami nimate potrebnih izkušenj, naj striženje opravi veterinar.

Tudi zobje potrebujejo redno kontrolo in skrbno nego. Kontrola je potrebna že ob prvi menjavi zob, nato pa redno vsakih šest mesecev. Često morajo biti mlečni čekani izpuljeni z narkozo. Ti 4 dolgi zobje pogosto izpodrivajo prihajajoče zobe in jih silijo v nenaraven položaj, kar lahko kasneje povzroča težave pri grizenju. Od prvega leta dalje je treba paziti na zobni kamen. Imajo ga skoraj vsi naši kužki. Da bi se ohranilo zobovje zdravo in čisto, je potrebna nega vsaj ob vsakem kopanju. Zato uporabimo majhno, toda čvrsto zobno ščetko, ki jo vlažno potisnemo v jedilno sodo. Stisnjene zobe je treba ščetkati v vseh smereh. Ponekod (v tujini) se dobi specialna pasja zobna krema, ki jo pes lahko tudi pogoltne in ni potrebno izpiranje. Če se to opravi vsaj enkrat mesečno, se v začetku še mehka zobna obloga zlahka odstrani. Z zanemarjanjem pa obloga otrdi in zobe sčasoma popolnoma "zapre". Sodniki potem pogosto vidijo "kamnito ograjo". Posledica tega je pogosto izpadanje zob že pri treh letih. Mnenje, da so kosti primerne za nego zob, je popolnoma zgrešeno, kosti zob ne negujejo, so pa pogosto vzrok smrti naših kužkov. Z redno nego bo pes tudi na razstavah brez problemov dovolil pregled zob.

Ocena zobovja na razstavi je nujno potrebna za pridobitev vzrejnega dovoljenja. Tudi če tedaj ne mislite na to, pa si boste morda kasneje zaželeli mladiče in zaradi te pomanjkljivosti je priložnost zapravljena.

Sodelovanje na razstavah je vendo prijetna priložnost za izmenjavo mnenj in popestritev vsakdana. Sami se boste zabavali, vaš kužek pa bo užival, če bo ves dan preživel med mnogimi vrstniki.

Ker pomeni razstava lepotno konkurenco, mora vsak razstavljalec svojega psa sodniku kar najlepše predstaviti. Poleg samoumevne nege dlake je treba biti pozoren tudi na dlake ob ušesih. Mnogim lastnikom se zdi posebno ljubko, če ima kuža zelo dolge dlake ob ušesih, ki so zato optično večja, kar pa je v nasprotju s predpisanim standardom. Zato odstranite vso dlako od konice do sredine ušesa zunaj in znotraj in skrajšajte dlako na ušesnem robu kolikor mogoče. Vendar tega ne storite tik pred razstavo, temveč nekaj dni prej, da se kužek navadi na "zračno uho". V nobenem primeru ne smete pripeljati pred sodnika yorkshirja z dolgimi resami na ušesih. Tudi zobje morajo biti brez zobnega kamna. Priporoča se kontrola pri veterinarju.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.