mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Čivave - velika/majhna razlika

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Naša čivava - mladič - privajanje psa velja za vse

Ko našo čivavo prinesemo domov, pomeni to za mladička in vso družino, da čas privajanja velja za vse. To ljubljeno, majhno bitje je poznalo doslej svojo mamo, tovariše za igro in navade svojega vzreditelja. Da se s tem dnem začne novo poglavje življenja, tega on ne more vedeti. Spremembe navad, novo okolje z mnogimi tujimi ljudmi, novi glasovi in nešteti tuji vonji zasujejo zdaj to malo bitje in vi ste prevzeli odgovornost za vse njegovo življenje. Delili si boste odgovornost z veterinarjem, ki mu zaupate, kajti redna cepljenja in odstranjevanje zajedavcev so potrebna, prav tako vitaminski preparati, da bi iz mladička postal zdrav in lep čivava. Da sta potrebna potrpljenje in doslednost, pa tudi veliko časa, da bi vzgojili družabnega in lepo vzgojenega čivavo, tega se morate zavedati, še preden nabavite mladička. Tudi za prihajajoči lepi čas odraščanja vašega mladička je REDNOST pomembna sestavina vašega poteka dneva. Odstranite vse, kar ga spominja na preteklost. Naučiti se mora sprejeti in vzljubiti, ne pa žalovati.

Psu je vodilo nos. V začetku naj bodo obiski redki, ker bi, seveda, mladička vsak rad dvignil, pogosto nepravilno. Vaš vzreditelj vam je pokazal, kako je treba to storiti. Otroci hočejo malega ujeti in božati, toda on hitro opazi, da je človeška roka velika in se umakne. Ta stres morate preprečiti.

V vsem se držite navodil vašega vzreditelja, poslušajte nasvete kako "gremo lulat", specialna knjiga o čivavah vam bo v pomoč v mnogih situacijah, če je to vaš prvi čivava, če sta potrebna pomoč ali nasvet, vam bo vaš vzreditelj gotovo rad pomagal. V življenjsko nevarnih situacijah pa se je treba obrniti izključno na veterinarja.

Red je pol življenja, to velja tudi za mladička. Nič ni več tam, kjer je bilo, prostor za hrano in vodo je nov. Da mladič ne bo zmeden, določite takoj na začetku za to stalen prostor. Ta naj bo tam, kjer se vi in mali največ zadržujeta. Zgodi se lahko, da boste morali čez čas mladička iskati. Bil je utrujen in si je poiskal prostor TAM, kjer se počuti varnega in trdno zaspi. To naj bi bil najprimernejši prostor za njegovo košaro.

Telesni kontakt in nega sta nujnost, kajti s tem se že začne prvi del vzgoje. Vsi posegi na mladičku, npr.: krtačenje, božanje, poseg v gobček, čiščenje ušes, striženje krempljev, občasen natik ovratnice, pripomorejo, da postane dobro vzgojen čivava, kakršnega si želite. Ne pozabite na nego oči, kajti droben prah je nevaren. Te se ne smejo nikdar solziti, ker so zdrave oči vrata v svet za vse njegovo življenje.

Nikoli ga ne kaznujte! Pohvala, doslednost, strogost, potrpljenje in majhni triki naredijo iz kepice psa zvestega prijatelja.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.