mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Zakaj je čokolada za pse nevarna

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Čivave - velika/majhna razlika

Že "St. Hilaire" je opazil, da je po vsebini med največjim in najmanjšim psom 6-kratna do 200-kratna razlika. Tako je dokazano, da imajo najmanjši psi naše pasme še vedno približno pal tako velike možgane, kot jih imajo velike pasme, ki so 20-30 krat težje. Izrazito jabolčna oblika glave torej dokazano ni znak kakršnekoli nekvalificirane špekulacije, sorazmerja telesa pri naših psih so tudi ustrezno nekoliko različna glede na genetsko vnaprej določeno velikost.

lzrazit stop odgovarja idealni sliki brezhibno jabolčno oblikovane glave, kakor tudi nekoliko večje očesne votline. To se dopolnjuje s krajšim smrčkom.

Po "de Wet van Haller" se možganska masa nikdar ne rnanjša vzporedno z velikostjo telesa. Brandt razlaga to tako: možganska masa je pretežno določena z velikostjo centrov, iz katerih sestoji. Od teh centrov so tisti, ki regulirajo izključno vegetativne procese organizma (dihanje, krvni obtok, presnova), pri manjših živalih kot rezultat hitrejšega presnavljanja močneje razviti, kot pri večjih živalih. Razen tega ima manjša žival razmeroma večjo površino, skladno s tem pa več receptoričnih živčnih končičev in večje možganske centre.

V današnji ponudbi zaradi dvomljivega trgovanja "mini XXX" kužkov pritlikava pasma ni več čvrsto določena, temveč se pojavljajo "minus — variante", ki se bodo kasneje v odraslosti razvijale nesorazmerno, npr. kratke noge itd. Te živali bi imele kasneje iz razlicnih razlogov, tako s kinološkega kakor z veterinarsko - medicinskega stališča nepravilno pritlikavost.

Naša ljuba draga čivava ima torej predistinirano majhno velikost telesa, kot jabolko oblikovana glavo s kratkim žrelom, lepimi velikimi očmi, dlaka je lahko dolga ali kratka, telo in okončine v odgovarjajočem sorazmerju. Jezik, srce in penis so le malenkostno manjši v primerjavi s srednjimi pasmami.

Zdravje: dokazano dolgo življenje ob razumni prehrani in gibanju (tudi to si čivava želi od svojega gospodarja).

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.