mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 25  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Ko sneži

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Prizadevajmo si za "srečne" domače živali

Kdor se dolga leta ukvarja z zaščito živali, pozna stisko in zapuščenost mnogih bitij in tudi ve, da smo v veliki meri sami krivi za to, če ni vse tako, kot bi bilo treba. Kje so torej problemi, ki otežujejo program pomoči za naše domače živali?

Psov in mačk je preveč. Živalski domovi po vsem svetu so prenapolnjeni. In le s strogo kontrolo rojstev je mogoče. Marsikatera žival je za svojega gospodarja zanimiva le, dokler je nova, ljubka, prisrčna in ne povzroča večjih problemov. Torej skrbno premislite, preden načrtujete leglo. Vi ste odgovorni za vsako mlado žival, ki pride kasneje v napačne roke.

Ko jemljete žival, se natančno pozanimajte o vsem, kar zadeva njeno zdravje, varnost in ravnanje z njo. Sicer je - kot pravi Konrad Lorenz - "učitelj" smrt in najčešče so žrtvovane prve živali. Ne zanesite se na to, kaj vam drugi povedo priložnostno ali mimogrede ob kramljanju.

Za vsako žival se je treba pri strokovnjaku natančno pozanimati, kako je treba ravnati z njo.

Marsikaj, kar je veljalo včasih, danes ne velja več! Vsaka žival je to, kar iz nje napravimo. Če želite, da bo vaš pes živ zvonec, potem je bolje, da namestite alarmno napravo. Pes, ki ga imate le v pesjaku ali celo na verigi, se ne bo normalno razvil in vam bo nudil le malo veselja. Mačka, ki sme živeti le na prostem, bo povrgla mnogo ubogih mladičkov, ki bodo samo še dodatno prispevali k mačji bedi. Takšna mačka ne bo prava domača žival.

Kdor nima dovolj časa, prostora, potrpljenja in denarja, naj se domači živali raje odreče. Kajti če žival zboli, je ne moremo vrniti ali zamenjati kakor pulover, pa tudi usmrtiti ne. Ne delajo problemov ljudje, ki živali ne marajo, pač pa tisti, ki precenjujejo sebe, žival pa podcenjujejo in si jo nabavijo, ne da bi o tem prej temeljito premislili.

Tako pravi gospa Edith Klinger, ki z ljubeznijo že dolga leta išče dom za odvečne in zapuščene živali v avstrijski TV oddaji "Kdo me hoče?". Poznamo jo tudi v Sloveniji.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.