mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 22  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Predlogi za vzrejo pritlikavih pasem - enkrat drugače!

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Ko sneži

Že sam naslov nam daje misliti, kakšne nevšečnosti povzroči slabo vreme, ne samo dež, tudi sneg, ki se bolj poredkoma pojavlja, posebno zadnje čase. Ko so zimske počitnice, radi vidimo, da je sneg in uživamo ob tem, posebno otroci. Kaj pa naši prijatelji na štirih nogah? Kako je z njimi? Za marsikaterega psa, ki ni navajen živeti na svežem zraku, predstavlja sneg nevarnost, tisti pa, ki so navajeni, imajo učinkovit sistem za zavarovanje pred mrazom. Dlaka raste bolj gosta in daljša, žleze lojnice naredijc proti vodi odporno plast na dlakah. Vendar to ni dovolj, tudi podkožna plast jim služi, da se zavarujejo pred mrazom.

Naše živali le redko potrebujejo tako imenovan "plašč". Ta oblačila so pomembna predvsem za pse s kratko dlako, stare ali bolne, ki se ne morejo sami varovati, ali pa za mačke "rex", ki so popolnoma brez dlake.

"Plašči" lahko koristijo predvsem tistim psom majhnih pasem, ki živijo v mestu in se z lahkoto umažejo, predvsem v deževnih dneh. Sneg in dež za naše prijatelje v bistvu nista problem. Dovolj je, da jih dobro obrišemo pred prihodom v hišo.

Nekoliko drugače je za pse in mačke, ki so navajeni mirno živeti v stanovanju, brez vrta. Zanje je potrebne nekaj previdnosti, navaditi jih moramo, da ne spijo blizu peči. Paziti moramo na menjavo temperature, ko jih peljemo ali spustimo ven.

Mačka je domača žival in jo zima zelo malo zanima. Pri psih je drugače, tako tistih z dolgo dlako kot tistih s kratko. Mraz čutijo predvsem na šapah in blazinicah. Prehod iz toplega stanovanja na mrzel pločnik je lahko zelo nevaren. To velja za človeka. Vemo, da se je treba obleči, sicer se prehladimo oziroma zbolimo. Pazite predvsem, ko jih vzamete v hribe.

Če silite psa, da preveč hodi pa snegu ali ledu, mu lahko povzročite zelo boleče rane. Če vzamemo primer eskimskih psov, lahko namažete blazinice z nekoliko masti.

Nekaj besed še o prehrani: V tem obdobju mora biti hrana bolj kalorična. Za pse, ki so izpostavljeni mrazu, je potreben dodatek majhnih koščkov loja ali masti. Psi imajo grdo navado jesti sneg. Pustite ga, vendar brez pretiravanja. Preveč snega lahko pavzroči drisko ali nevarne želodčne motnje.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.