mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 16  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Kitajski goli pes
9. FCI skupina - Družni psi
Sekcija 4, št. 288
<< nazaj | pomoč
Kitajski čopasti pes (Chinese Crested Dog)

Kitajski goli pes - Magic Carpet’s Amazing Grace
Magic Carpet’s Amazing Grace (“Grace”) pri 8 tednih
Standard FCI št. 288 (.pdf; 10/13/2010)
Obširna predstavitev pasme
Vabimo vzreditelje ali dobre poznavalce pasme, da prispevajo obširno predstavitev. Navodila za pripravo predstavitve najdete tukaj. Ugodnosti, ki jih s prispevkom pridobite, najdete tukaj.
Kratek opis pasme
Pasma: Kitajski čopasti pes (Chinese Crested Dog)
Izvor: Kitajska in Anglija
Skupina: IX. FCI skupina
Uporaba: Družni psi, primerni tudi za agility.
Življenjska doba: 15 in več let
Videz: Majhen, aktiven in ljubek psiček, nežnejše konstitucije. Pasma obstaja v dveh različicah:
"Hairless" ali "Naked" oziroma goli, pri katerih se dlaka pojavlja le na glavi, vratu, spodnjem delu nog in repu in zato nekoliko spominja na konja. Zanimivost te različice je tudi ta, da mu običajno kmalu po menjavi mlečnih zob odpade okoli 40% stalnih zob (povezano z golokožostjo), kar običajno tudi (pri razstavljanju) nakazuje na to, da je pes "True Hairless", oziroma pravi goli pes (in ne pobriti "Powder Puff")
ter
"Powder Puff", oziroma dolgodlaki, ki je ime dobil po blazinici za pudranje in pri katerih se dlaka pojavlja po celotnem telesu.
Barva: Vse barve in barvne kombinacije so dovoljene.
Dlaka: Mehka, svilnata; koža pri “Hairless” različici: nežna, gladka, topla na dotik (goli psi imajo za približno 1 stopinjo višjo telesno temperaturo od ostalih psov).
Oskrba: Kopanje po potrebi.
"Golim" kitajčkom se kožo po potrebi maže z otroškim oljem ali mlekom (da je koža mehka), poleti, ko koža tudi potemni, je potrebna uporaba kreme ali mleka za sončenje z višjim faktorjem, da kože ne bi poškodovali nevarni UV žarki. Pozimi je ob sprehodih (ki naj bodo v tem obdobju čim krajši, da se pes ne bi prehladil) potrebna uporaba pasjih oblekic in plaščkov, da psom ne bi bilo mrzlo. Priporočeni so občasni pilingi (s kremo ali gelom za "peelling"), da je koža čistejša, brez aken in ogrcev, ki se sicer običajno pojavljajo. Dan pred razstavo se "naked" psom pobrije gobček in eventuelno puhasto dlako, v kolikor se pojavlja na koži.
"Powder puffe" je potrebno redno česati, saj se dlaka zaradi svilnatega značaja lahko kar hitro zavozla. Pri česanju je priporočljiva uporaba sprayev za razčesavanje, da se dlake ne bi poškodovalo. Pred razstavo je potrebno z aparatom (za britje psov) pobriti gobček in predel pod vratom.
Višina: 23-30 (psice), 28-33 (psi)
Teža: Različna, vendar po standardu naj ne bi presegla 5,5 kg.
Temperament: Živahen in inteligenten pes, ki je hkrati dostojanstven in neagresiven.
Čuvaj: Ne
Zaščita: Ne
Bistroumnost: Izredna, po mnenju priznanih kinologov ena izmed najinteligentnejših pasem.
Zmožnost šolanja: Povprečna za osnovno šolanje, so pa v tujini "powder puffi" izredno priljubljeni za tekmovanja v agility-ju.
Odnos do otrok: Da, vendar ni priporočljivo puščati mlajših otrok samih z njimi, da psa ne bi poškodovali :).
Odnos do drugih živali: Da, vendar se raje umakne, v primeru da druga žival sili vanj.
Odnos do tujcev: Sprva nekoliko zadržan in nezaupljiv, kasneje pa se prilagodi družbi tujcev, vendar se vseeno najraje drži lastnika.
Karakter: Prilagodljiv, potrpežljiv, ubogljiv, na sprehodih izredno razigran, doma pa običajno (in zelo rad) čez dan le poležava na postelji, foteljih, itd… ponoči najraje spi na postelji ob lastniku (vsekakor pod oddejami :)).
Domače okolje: Stanovanje v bloku, hiša (kjerkoli ob lastniku)... vendar nikakor ne za bivanje na prostem!!!
Primeren lastnik: Bolj ali manj aktivni posamezniki, družine, pa tudi starejše osebe in ljudje, ki nimajo časa za dolge sprehode vendar lahko psu omogočijo bivanje ob sebi.
Potencialni problemi obnašanja: Velik problem (predvsem za razstave) znajo biti strahopetni psi.
Potencialni problemi z zdravjem: Priporočljivo je dati pregledati patello in oči. Dober vzreditelj bo pri starših mladičev imel opravljene (te) potrebne teste.
Nasveti: Kitajčki so nežni psi, ki ne prenesejo grobosti in želijo bližino svojega lastnika. Da bi kitajček zrasel v karakterno stabilnega (neboječega) psa je potrebna primerna socializacija, ki se mora pričeti že pri vzreditelju...
Sliko Grace in opis pasme je prispevala Polona Blatnik.
Sklep KSV 7/20-2017: KSV se na svoji 20. redni seji,  ki je potekala 20.3.2017, seznani z zapisnikom delnega zbora sodnikov in ga potrdi. Sprememba imena pasme kitajski goli pes v kitajski čopasti pes se vnese v razstavnik in o njej obvesti organizatorje prireditev.
Vir KZS
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.