mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 13  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Ameriški buldog
Druge pasme << nazaj | pomoč
Ameriški buldog (American Bulldog)

Angleški buldog Bandit
Herkul

Obširna predstavitev pasme (Marjana in Enriko Skokič)

Kratek opis pasme
Pasma: Ameriški buldog, Old Country Bulldog
Izvor: Tibetanski molosi - starodavni Mastif. Začetek Ameriškega buldoga sega že v 14. stoletje (Alaunt), vendar se je pasma pojavila na J in V ZDA v 17. stoletju. Preden je ime Ameriški Buldog postalo standard, so ga imenovali "White English", "Alabama", "Southern Bulldog", "Georgia Giants",idr.
Skupina: Pasma uradno še ni priznana pri FCI, vendar je v ZDA registrirana pri številnih organizacijah: ABA (American Bulldog Association), ABNA (American Bulldog National Alliance), ABCA (American Bulldog Club of America), ARF (Animal Research Foundation),...
Uporaba: Ameriškega buldoga so prvotno uporabljali kot obrambnega in bojnega psa, kasneje kot delovnega psa in lovca na divje prašiče (še danes) ter divjad. Današnji Ameriški Buldog ni več le delovni pes, ampak je odličen družinski spremljevalec, čuvaj, reševalec, vse pogosteje pa tudi razstavni pes.
Življenjska doba: od 11-15 let
Videz: Videz je odvisen od tipa Ameriškega buldoga. Ločimo med Standard/Scott tipom in Classic/Johnson tipom. Ameriški buldog je atletsko oblikovan srednje velik pes, izredno močan in mišičast. Glava je velika, široka in močno nagubana. Telo je kratko, močno, robustno in kompaktno, ramena so zelo mišičasta, prsi so globoke in široke. Klasični tip je močnejši, maščevnejši, Standardni tip pa ima bolj atletsko telo in daljši gobec. Podoben je dolgonogemu, belemu Pit Bull Terierju.
Barva: a) bela barva
b) bela z barvnimi ožigi (črni, rjavi, tigrasti), vendar mora biti minimalno 10% bele barve. črna barva ni dovoljena, prav tako ne svetel trup s črno masko.
Dlaka: Kratka, trda in svetleča.
Oskrba / nega: Pasma ne potrebuje posebne oskrbe. Potrebno je redno krtačenje, občasno kopanje, ustna higiena, čiščenje ušes in striženje krempljev.
Višina: Samci so visoki od 56-71 cm, samice pa od 43-66 cm.
Teža: Samci tehtajo od 41-61 kg, samice pa od 29,5-50 kg
Temperament: Ameriški buldog je živahen, samozavesten in zelo dominanten. Predvsem samci so izredno teritorialni.
Čuvaj: Preživetje pasme je bilo odvisno od poguma, ki ga je ohranil do danes. Zato je Ameriški buldog odličen čuvaj.
Zaščita: Ameriški buldog je "HIGHLY PROTECTIVE".
Bistroumnost: Je zelo bister in inteligenten.
Zmožnost šolanja: Je primeren za šolanje saj je hitro učljiv. Uporabljajo ga kot reševalca, v ZDA ga urijo in uporabljajo specialne vojaške ter policijske enote (K9).
Odnos do otrok: Do otrok in družine je zelo ljubeč in prijateljski, vedno pripravljen ugoditi lastnikovim željam.
Odnos do drugih živali: Potrebna je zgodnja socializacija. Ni napadalen in (pre) agresiven do drugih psov. V primeru, da ga izzove drugi pes, se spopadu ne bo izognil.
Odnos do tujcev: Do tujcev je nezaupljiv in previden.
Karakter: Je pogumen, neustrašen, preračunljiv, vendar poslušen prijazen, prijateljski, živahen in radoveden.
Domače okolje: Je večinoma delovni pes, zato je njegovo bivališče ustrezno opremljen in izoliran pesjak, lahko pa je tudi hišni pes.
Primeren lastnik: Ameriški buldog potrebuje "trdo vzgojo". Primeren lastnik je psihično in fizično močan!!!, psihično stabilen, razumen, aktiven in odgovoren.
Potencialni problemi obnašanja: Zaradi nepravilne vzgoje lahko postane agresiven in pretirano posesiven, želi uveljavljati svojo voljo in podrediti lastnika. Pri nasilni vzgoji postane trmast in neposlušen.
Potencialni problemi z zdravjem: Je izredno trdoživa in odporna pasma. Resna zdravstvena težava je displazija kolkov, čeprav pri tej pasmi ni pogosta. Na splošno pasma ni podvržena dednim boleznim.
Nasveti: Pri bodočih lastnikih pasme (resnih in odgovornih) so zaželjene predhodne izkušnje s psom. Razlike v značaju med spoloma so lahko zelo velike, zato je priporočljivo, da se neizkušeni pri prvem psu odločijo za samico. Vzgoja ne sme biti nasilna, ker potencira agresijo pri psu. V takem primeru je Ameriški buldog težko obvladljiv.
Opombe trenerjev: Ameriški buldog je dovolj pogumen in samozavesten, da sprejme izziv, dovolj inteligenten, da ve kaj mora narediti ter dovolj velik in močan, da nalogo uspešno opravi.
Opis pasme in Herkulovo sliko sta prispeval/a Enriko & Marjana Skokič.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.