mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 27  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Zavetišča za živali : Zavetišče za zapuščene živali Obala
Dodal/a jana 2.7.2015 2:33:16 (6347 prebrano)

Zavetišče za zapuščene živali Obala

Komunala Koper bo vse do pravnomočnosti sklepa o izbiri izvajalca javne službe začasno - interventno izvajala javno službo na področju zaščite živali in upravljala zavetišče za zapuščene živali.

Vodja Zavetišča za zapuščene živali Obala je Mateja Suklan, dr. vet. med.

Brezplačna kontaktna številka, na kateri je vedno dosegljivo osebje Zavetišča za zapuščene živali Obala, je 080 88 49.
V nujnih primerih lahko pokličete Center za obveščanje 112, kjer vas bodo prevezali z dežurnim delavcem.


Obalno zavetišče ob prevzemu, 1. 7. 2015, foto Mestna Občina Koper

Več fotografij stanja ob prevzemu si je mogoče ogledati na ekoper.si in na regionalobala.si. Tukaj - klik - si lahko ogledate tudi nezmontiran posnetek stanja v zavetišču po prevzemu (TOPTV, 1 uro in 20 minut).

Junij je bil za staro Obalno zavetišče 'vroč mesec'. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 17. junija 2015 zaradi ugotovljenih nepravilnosti izdala Obalnemu društvu proti mučenju živali, ki je za Obalne občine upravljalo zavetišče, odločbo s prepovedjo sprejema novih živali in 30. dnevnim rokom za oddajo živali, ki so bile že v zavetišču. Ker so s tem občine, kot lastnice zavetišča, ostale brez upravljavca, so že pred iztekom razdrle pogodbo z ODPMŽ in kot interventnega upravljavca določile Komunalo Koper.

Predstavniki Sveta zavetišča, občin in novega upravljavca so poskusili opraviti primopredajo zavetišča in živali v njem že 19. junija, vendar so bili neuspešni, saj so jim predstavniki društva in njihovi podporniki to preprečili. Prav tako so bili neuspešni pogovori med Komunalo Koper in ODPMŽ. Predstavniki društva so sodelovanje s Komunalo zavrnili. Po zadnjih izjavah koprskega župana so bile občine po teh dogodkih pripravljene na dolgotrajno sodno reševanje nastale situacije, saj so člani in podporniki ODPMŽ zavetišče dobesedno zasedli. Iz zavetišča so odpeljali vse živali in pobrali vse drugo, kar se je dalo. Ker je bilo medtem vseeno nujno zagotavljati oskrbo zapuščenih živali, so v Komunali Koper vzpostavili začasno alternativno rešitev na drugi lokaciji.

V ODPMŽ so očitno nekako le sprevideli, da bodo zavetišče, ki je v lasti Obalnih občin, tako ali drugače morali predati in 1. julija 2015 so na poštni naslov Mestne občine Koper prispeli ključi zavetišča. Predstavniki treh Obalnih občin in Komunale Koper so si lahko takoj zatem ogledali, v kakšnem stanju so jim društveniki pustili objekte in okolico, naredili popis in se dogovorili o nujnih investicijskih in vzdrževalnih delih. Delavci Komunale Koper so takoj pričeli z deli in tudi s pomočjo prostovoljcev in ljubiteljev živali nameravajo kljub razdejanju, ki jih je pričakalo v sredo, že v petek ponovno odpreti zavetiška vrata.

Ne glede na to, kakšno predstavo o primerni oskrbi živali v zavetišču ima med nami vsak posameznik, velja za vsa zavetišča povsem enaka zakonodaja. Kot bi se morali po njej ravnati v Obalnem društvu proti mučenju živali, pa se očitno niso, se bodo morali po njej ravnati v Komunali Koper. Ustvarjanje histerije ne bo zagotovilo prihodnosti nobeni živali, lahko pa mnogim med njimi onemogoči dostop do oskrbe. Pričakujem, da bodo živali in občani Obalnih občin končno dobili zakonsko predpisane storitve, ki jim pripadajo in jim jih bo nudila Komunala Koper, poleg tega pa še dodatno kakšen nadstandard, ki ga bodo omogočili prostovoljci, posvojitelji, donatorji in drugi.

Jana Pahovnik
2. 7. 2015
Vir Mestna občina Koper in Komunala Koper

Ostali prispevki o Obalnem zavetišču:
- 10. 9. 2014, Kaj se dogaja v Obalnem zavetišču?
- 18. 9. 2014, Poraba občinskih sredstev v slovenskih zavetiščih v letu 2013 - 2. del
- 21. 10. 2014, Kako oddaš mrtvega psa nazaj prvotnemu lastniku ...
- 4. 11. 2014 in 21. 11. 2014, Kaj se dogaja v Obalnem zavetišču? - 2. del
- 19. 6. 2015, Obalno zavetišče ne upravlja več ODPMŽ

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.