piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 37
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2018 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 5 »
Dodal/a jana 26.2.2016 21:54:12 (697 prebrano)

EU: Preprečevanje tihotapljenja hišnih živali

Evropski parlament je v četrtek, 25. 2. 2016, sprejel priporočila, da bi si morale članice Unije izmenjevati podatke o registriranih psih in mačkah, saj nezakonita trgovina s hišnimi živalmi narašča. Živali se pogosto zlorabljajo, povečuje se tveganje širjenja nalezljivih bolezni, nezakonita trgovina z njimi, vključno z divjimi in eksotičnimi živalskimi vrstami, pa je vedno bolj povezana z organiziranim kriminalom.

Nezakonodajna resolucija poziva Komisijo, naj zagotovi, da bodo imele vse države članice tehnično usklajene registre mačk in psov ter razmisli o uvedi registracije in baz podatkov tudi za druge hišne živali. Ustrezno ukrepanje bi zmanjšalo možnosti za ponarejanje dokumentov in nezakonito trgovino, s čimer bi izboljšali dobrobit živali, zaščitili javno zdravje in zdravje živali ter zagotovili učinkovito sledljivost znotraj Unije.


Fotografija je simbolična, arhiv mojpes.net


Dodal/a jana 11.11.2014 9:35:53 (13806 prebrano)

Skrivnosti Centralnega registra psov

V soboto, 8. novembra 2014, je potekala na Valu 202 radijska oddaja Noetova banda z naslovom Centralni register psov. Vodila jo je Veronika Gnezda, v radijskem studiju pa je imela gostjo, višjo svetovalko Urško Kos, ki je na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odgovorna za vsebino registra psov.

Kljub skopo odmerjenemu času sta sogovornici uspeli nanizati celo vrsto pomembnih informacij za vse lastnike psov in za tiste, ki nameravajo to šele postati, pa tudi za firbce, ki nas zanimajo številke v registru, je bilo nekaj uporabnih podatkov.

Precej strašljivo je, da je število nevarnih psov v zadnjih petih letih poskočilo z 274 v juniju 2009 (vir rtv.slo.si) na 549 do februarja 2010 (vir radiokrka.com) in kar na 1.896 v novembru 2014. Kljub mnogim aktivnostim Kinološke zveze Slovenije in strmem naraščanju števila društev in drugih pravnih oseb, ki se ukvarjajo z vgojo psov, imamo še vedno samo en odobren program za šolanje nevarnih psov in samo enega izvajalca, ki je pooblaščen za prevzgojo nevarnih psov (vir uvhvvr.gov.si). Ostalih kinologov prevzgoja nevarnih psov ne zanima?


foto arhiv mojpes.net


Dodal/a jana 14.2.2014 11:17:48 (4564 prebrano)

Poziv lastnikom psov - preverite svoje podatke v CRPSi

Vsak pes v Republiki Sloveniji mora biti označen, vpisan v register psov in redno cepljen proti steklini.

Konec leta 2013 je začel veljati nov Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline (Ur.l.RS 98/2013). Nadzor nad cepljenjem proti steklini Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvaja tudi s pomočjo Centralnega registra psov, zato je za varovanje zdravja ljudi in živali pomembno, da so v Centralnem registru psov podatki pravilni. Z namenom, da bi del neurejenih podatkov uredili, Uprava v letu 2014 vsem, ki so v registru vpisani kot lastniki psov, pošilja izpise iz Centralnega registra psov.

V poslanem izpisu lastnike pozivamo, da preverijo podatke v registru in jih v primeru, da podatki v izpisu niso pravilni, napotimo, da podatke ustrezno uredijo v katerikoli veterinarski organizaciji s koncesijo za cepljenje psov proti steklini. Ob tem so vsi lastniki psov seznanjeni s spremembami predpisov v letu 2013. Lastniki, ki so v letu 2013 opravili cepljenje svojega psa oziroma psov, bodo hkrati obveščeni tudi o obveznosti ponovnega cepljenja.

Centralni register psov je register vseh psov v Republiki Sloveniji, v katerem se beležijo podatki o psu in njegovem lastniku.

Register ni javno dostopen, lahko pa v del podatkov o svojem psu vpogledate preko spletne aplikacije, ki jo najdete
TUKAJ.


foto mojpes.net 2013


Dodal/a jana 24.1.2014 15:59:36 (1663 prebrano)

Nadzor UVHVVR nad podatki o cepljenju psov v CRPsi

Konec leta 2013 je začel veljati nov Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline (Ur.l.RS 98/2013).

Povdarki so:
- cepljenje psov proti steklini ostaja obvezno, spremenjen je le sistem cepljenja;
- v letu 2014 je potrebno cepiti vse pse;
- vsak pes mora biti cepljen tri leta zapored;
- o nadaljnjih cepljenjih, po navodilih proizvajalca cepiva, bodo lastniki obveščeni s strani veterinarja.

Več o novem sistemu cepljenja psov proti steklini najdete TUKAJ.

V zadnjem času se po spletu pojavlja vedno več manipulacij o tem, da se Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju Uprava) pripravlja na 'čiščenje' Centralnega registra psov (v nadaljevanju CRPsi) in kaznovanje vseh, ki psov niso pravočasno cepili ali odjavili oz. v registru spremenili podatkov, poleg tega pa tudi o postopku za časovno odložitev cepljenja, v kolikor je pes bolan. Za točne podatke smo vprašali Upravo.

"Z namenom obveščanja in osveščanja lastnikov psov je Uprava pripravila letake ki bodo dostopni lastnikom psov v veterinarskih ambulantah, zavetiščih in društvih. Uprava bo letos po pošti pošiljala lastnikom redno cepljenih psov obvestila o datumu naslednjega cepljenja v mesecu pred potekom veljavnosti cepljenja. Vsi lastniki psov (po podatkih iz CRPsi) pa bodo pozvani, da preverijo in po potrebi uredijo podatke v registru pri svojem veterinarju. Obveščanje bo potekalo konec januarja in februarja. V pripravi je tudi spletna stran z dodatnimi informacijami in spletna aplikacija, preko katere bodo lastniki lahko vpogledali v podatke svojega psa.

Cepljenje je edina učinkovita zaščita pred steklino in prenosom te izredno nevarne zoonoze na ljudi, zato ostaja cepljenje psov še naprej obvezno. Tudi nov Pravilnik ne predvideva nobenih odstopanj od predpisanega sistema cepljenja. V primeru objektivnih razlogov, zaradi katerih pes ne more biti cepljen v predvidenem roku, se lahko lastniki posvetujejo z lečečim veterinarjem."

Jana Pahovnik
24. 1. 2014

del letaka UVHVVR, za povečanje kliknite na sliko


Dodal/a jana 3.12.2013 15:16:44 (8672 prebrano)

Cepljenje proti steklini – spremenjena pravila

29. novembra 2013 je bil v Uradnem listu objavljen nov Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline, ki prinaša tiste spremembe, ki jih je avgusta letos v medijih napovedal minister za kmetijstvo in okolje. Navedenega pravilnika se lahko lastniki psov razveselimo, saj uvaja obvezna letna cepljenja samo za prva tri leta, potem pa v skladu z navodili proizvajalca.

Lastniki psov moramo psa prvič cepiti proti steklini (primarno cepljenje) v starosti od 12 do 16 tednov. Najpozneje ob prvem cepljenju morajo biti psi označeni in vpisani v centralni register psov v CIS VET (v nadaljnjem besedilu: register psov). Če lastnik psa s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji opravi cepljenje iz tega pravilnika v drugi državi, mora najpozneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja veterinarski organizaciji predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju, ki ga veterinarska organizacija vnese v register psov.

Drugo in tretje cepljenje psov je treba opraviti v razmakih do 12 mesecev od predhodnega cepljenja, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Za tretje cepljenje se uporabijo cepiva, ki zagotavljajo imunost več kot eno leto. Vsa nadaljnja cepljenja se opravijo v skladu z navodili proizvajalca cepiva.

Če se drugo, tretje ali nadaljnja cepljenja ne izvajajo v rokih iz prejšnjega odstavka, se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje.

Ker je nekje treba začeti, predvideva pravilnik v prehodnih določbah, da morajo biti v letu 2014 cepljeni vsi psi, kar se šteje kot:
- drugo cepljenje, če je iz spremljajoče dokumentacije ali uradnih evidenc razvidno, da je bil pes cepljen v letu 2013; ali
- tretje cepljenje, če je iz spremljajoče dokumentacije ali uradnih evidenc razvidno, da je bil pes cepljen v letih 2012 in 2013.


(1) 2 3 4 5 »
4% od nakupa v trgovini Zoohit s te povezave gre za Zavetišče Horjul
Zavetišče za živali Horjul
Kupujete psa z rodovnikom?
Kdo je kraševec? width=
Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2018 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.