mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 51  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 »
Dodal/a gost 16.7.2008 10:26:17 (6752 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Doma imamo 3 mesece starega bullmastifa. Zaenkrat ga imamo še v hiši, ker je še premajhen in je prehladno, da bi bil na prostem. Za mesec ali dva pa ga nameravamo preseliti na prosto in v tem času mu urediti primerno domovanje. Prosili bi za podatek o najprimernejši velikosti pasje koče za tako velikega psa kot so bullmastifi (pričakujemo, da bo dosegel težo okoli 70 kg). Najlepša hvala za vaše strokovno mnenje, ki ga bomo ob naročilu pasje ute vsekakor upoštevali.

Odgovor:
Ustrezne mere lahko najdete v odgovoru "Uta za nemško dogo".

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 22.2.2007 10:55:06 (2695 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Razmišljam o tem, da bi si nabavila labradorko. Moj glavni problem predstavlja domovanje psičke; naj bo v pesjaku ali v hiši? Najraje bi jo imela v hiši, ker mi je nekako žal, da bi bila zaprta v pesjaku, zlasti zvečer, ko je ostala družina zbrana skupaj, ona pa bi samevala zunaj. Vsekakor bi ji omogočila dovolj gibanja v naravi (3x dnevno). Naj omenim, da je do stanovanja 13 stopnic. Okoli hiše je veliko prostora, poleg tega imamo ogromen vrt, ki bi ga dodatno ogradila, da bi se v njem lahko brezskrbno igrali. Kaj mi lahko svetujete glede tega? Kje bi se psička bolje počutila?

Odgovor:
Že sami ste si delno odgovorili, saj bi jo najraje imeli v hiši. To je prava odločitev, kajti labradorci so izjemno družabni in nič ni lepšega, če so lahko večji del dneva v stiku z domačimi. Saj ni treba, da ji dovolite v vse prostore, odločite se že vnaprej, kje bo lahko in kje ne. Vsekakor pa naj ima na voljo kaj več kot samo hodnik. Vrt pa le dobro ogradite, da bo v toplejšem vremenu čez dan psička lahko tudi zunaj. Ograja mora biti dovolj trdna in visoka, da je ne bo mogla preskočiti ali spodkopati ter oditi na potep. Za čas poletne vročine ji napravite senčnico, če na vrtu ni dovolj naravne sence. Velik prostor na vrtu izkoristite za igro z njo in za učenje, na sprehode pa jo vodite dlje od doma, da se bo navadila tudi na drugačno okolje.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 11.12.2006 19:40:48 (2671 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Doma nameravamo kupiti nemško dogo. Zanima me, kako bi pes prenašal zimske temperature zunaj v dobro izolirani koči, ter kakšne naj bodo mere ter ustrezna razporeditev prostorov, da bo koča kolikor le lahko udobna, ter da bo zadrževala toploto?
Jasmina

Odgovor:
Poglejte si odgovor Uta za nemško dogo. Najbolje bi bilo seveda postaviti ogrevan pesjak, še bolje pa bi bilo, če bi pes bival z vami v stanovanju ali hiši.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 16.9.2006 8:53:31 (2964 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Doma nameravamo kupiti dobermana. Zanima me, kako bi pes prenašal zimske temperature zunaj v dobro izolirani koči, ter kakšne naj bodo mere ter ustrezna razporeditev prostorov, da bo koča kolikor le lahko udobna, ter da bo zadržovala toploto?
Rok

Odgovor:
Doberman nižje temperature zelo slabo prenaša, zato mora v poznih jesenskih in zimskih mesecih bivati v zaprtem prostoru (stanovanju ali hiši). Lahko mu naredite večji pesjak z uto, ki pa naj bi bila bolj letna "rezidenca" kot pa celoletno domovanje. V tej rubriki boste našli tudi načrt za uto z merami. Stene morajo biti dvojne, vmes pa dober izolacijski material. Od tal mora biti dvignjena, da pod njo lahko nemoteno kroži zrak. če psu ne nameravate omogočiti bivanja v zaprtem prostoru, bi bilo bolje razmisliti o kakšni drugi pasmi, ki je bolj primerna za celoletno bivanje na prostem oz. v pesjaku. Vedeti morate, da je pes zelo socialno bitje in da samota krni njegove psihične sposobnosti ter lahko povzroči resne vedenjske probleme. Veliko bolje je, da pes živi z družino (in ne ob družini), veliko dlje bo v stiku z vami in ne samo takrat, ko ga boste iz pesjaka vodili na sprehode. Poleti verjetno ne bi bilo problemov, saj gotovo večino dneva preživite zunaj in bi se v tem času tudi bolj ukvarjali s psom, jesenski in zimski meseci pa so za pse v pesjakih lahko zelo stresni. Družinski člani se večino dneva zadržujejo na toplem, pes pa sameva v pesjaku. V slabem vremenu so ponavadi tudi sprehodi krajši, ljudje se potem zaprejo v prijetne prostore svojega doma, pes pa se na mrazu počuti zapuščenega in osamljenega. Razmislite in se raje odločite, da bo pes res vaš družinski član.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 2.2.2006 20:33:28 (9445 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Imam nemško dogo, zato me zanima, s kakšno hrano naj hranim psa (5 mes). A mi lahko napišete mere za uto za odraslega psa?
Mirko

Odgovor:
Mere za uto lahko vidite na skici spodaj (tloris).
Pri hrani izbirajte med kakovostnimi hranami premium ali super premium razreda, različico za velike pasme. Med brikete lahko primešate tudi vsebino iz dobre pločevinke, zelenjavo, kosmiče, riž, ipd. Lahko pa se oglasite v naši trgovini Gali&Nika na Linhartovi 66 v Ljubljani, poveste želje in morebitne dosedanje težave s hranami. Skupaj bomo izbrali hrano, ki bo vašemu psu ustrezala.Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 27.1.2006 22:43:26 (5483 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Imamo mladička - zlatega prinašalca. Nameravamo mu zgraditi pesjak in kočo. Zanima nas velikost koče in (priporočena) pesjaka. Pes bo v pesjaku večinoma čez noč.
Zanima me tudi ugoden nakup koče...
Milan

Odgovor:
Najboljša varianta bi bila zidan del z izhodom v ograjen zunanji del. V zidanem delu naj bi bilo dvignjeno lezisce, za mladicka pa morda manjsa lesena utica, ki jo kasneje odstranite. Notranji del naj bi bil oblozen z lesom. V tem primeru dimenzije niso tako pomembne, samo premajhne ne smejo biti, iztekališče (zunanji del) naj bi bilo veliko vsaj 10 m2.
Druga možnost pa je ograjen del, v katerem bo dobro izolirana pasja uta, dvignjena od tal za 10 do 15 cm. V tem primeru mora biti velikost ute prilagojena velikosti odraslega psa. V skici vidite tloris ute z merami. Uta mora biti dvoprostorska, vhod pa pozimi zastrete tako, da pes lahko samostojno hodi ven in noter. Pred uto naj bo lesen podest, na katerem bo pes lahko počival. če imate možnost, lahko nad iztekališče in uto postavite še dodatno streho.
Pesjak naj bo v taki legi, da bo poleti omogočal čim več sence, pozimi pa sonce.
Glede nakupa že narejene ute malo poiščite na medmrežju ali pa se odločite za naročilo pri mizarju. Morda pa ste sami dovolj spretni in lahko uto po svojih željah izdelate doma.Streha naj bi padala od sprednjega dela proti zadnjemu, na najvišjem delu spredaj naj bi bila višina cca. 90 cm, na najnižjem zadaj cca. 60 cm.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 24.11.2005 8:28:34 (2304 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Imam kratkodlakega prinašalca, star je 2 leti in pol, do letošnje jeseni smo stanovali v hiši z vrtom in naš pes je bil ponoči in večino dneva zunaj + v pasji uti. Letos smo se preselili v blok, kjer sicer imamo 7 m2 balkona, vendar ni zastekljen. Vprašanje je, kako in na kakšen način urediti pasje ležišče za zimske dni (da se izognemo prehladu in eventuelni revme - mrzle ploščice).
Duša

Odgovor:
Najbolj enostavno bo, če bo pes v stanovanju in ga boste redno vodili na sprehode. Lahko pa mu na balkonu postavite dobro izolirano uto, ki naj bo od podlage dvignjena 5 do 10 cm, da bo pod njo krožil zrak. Pred uto položite še leseno podlago. Kadar bo psu v stanovanju prevroče, se bo lahko tja umaknil, če pa mu bo bolj ugajalo prenočevanje zunaj, bo zanj tudi dobro poskrbljeno. če balkon nima strehe, razmislite o postavitvi, da bi uto in tla pred njo še dodatno zavarovali. Prva stran z vhodom v uto naj ne bo obrnjena proti zunanji strani balkona (ograji), ampak naj bo pravokotno na zunanjo steno stanovanja. V primeru, da imate balkon delno zaprt (ob straneh zaprt), naj bo zadnja stena ute cca 5 cm pred enim od teh zidov. Na vhod pritrdite mehko "zaveso" (mehka guma, dvojno platno, ipd.) in psa s pomočjo priboljška naučite, kako jo lahko sam odgrne. V uto položite mehko blazino (preverjati morate, da bo vedno suha) ali podlogo, ki jo ljudje uporabljamo za prenočevanje v šotorih ali na prostem.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 21.11.2005 9:13:04 (1955 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Pred petimi dnevi je vstopil prvič v našo hišo Astor, 2 meseca star zlati prinašalec. Sam se je odločil, da bo spal ponoči zunaj na vrtu, verjetno ker mu je bilo vroče. Zdaj vsako noč spi zunaj, nimamo trave, ampak kamnite ploščice in kužek spi raje na kamnu kot v svoji posteljici... Bojimo se, da se prehladi ali kaj podobnega. Kaj naj storimo? Bolj, ko ga dajemo v pojsteljico, raje spi zraven.

Odgovor:
Zraven njegovega ležišča mu postavite še leseno podlago, ki naj bo cca 5 cm dvignjena od tal, da bo pod njo lahko krožil zrak. Morda mu bo lesena podlaga bolj odgovarjala in bo ležal na njej. Iz napisanega sklepam, da pes nima svoje zunanje ute. če je temu tako, priporočam, da pozimi spi v zaprtem prostoru (veži, predsobi).

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 22.10.2003 21:16:56 (1915 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
V začetku marca bo naš novi družinski član postala zlata prinašalka (mladiček bo takrat star 7 tednov). Imamo hišo z vrtom in izdelan pesjak z udobno in dobro izolirano kočo, kjer bo kužek preživel čas, ko ne bo nikogar doma oz. ponoči. V veliki dilemi sem ali naj kužek že prvo noč prespi v njemu namenjenem prostoru ali naj mu nekaj časa pripravim prostor v hiši?!
Darja

Odgovor:
Kadar kuža zapusti mamo, brate in sestre, se pravi, ko se preseli v nov dom, ponavadi cvili kar nekaj noči. Novemu lastniku se velikokrat zasmili celo do te mere, da malemu nadobudnežu odstopi prostor v lastni spalnici. Ne pomisli pa, da je selitev v boks samo preložil. Zato svetujem, da mladega kužka nastanite kar tja, kjer bo kasneje preživel največ svojega časa. Primerno urejen boks je prijeten dom za našega štirinožnega prijatelja, saj bo v njem našel mir za svoj počitek po sprehodih in igri z vami.

Odgovarja: Lili Ograjenšek


Dodal/a jana 22.10.2003 21:16:07 (3741 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Kako velika naj bo pasja uta za labradorca?
Tadej

Odgovor:
Verjetno boste razočarani, če ste pričakovali odgovor v cm. Vaše vprašanje je zelo zanimivo, zato je moj odgovor tak, da bo v pomoč tudi drugim lastnikom psov.
Uta za psa naj bo primerna njegovi velikosti (računamo velikost odraslega psa). Uta naj ne bo previsoka, prav gotovo pa mora biti dovolj, da lahko pes v njej stoji pokončno. Dolžina in širina naj ustrezata zahtevi, da se lahko pes v njej obrne in sproščeno zlekne. Vhodna odprtina je lahko zamaknjena na levo ali desno in mnogo nižja od višine ute same. Tako bo predvsem ob mrzlih zimskih dneh našel pes kot (levi ali desni, odvisno od postavitve ute, pri kateri upoštevamo smer vetra in vpadni kot sončnih žarkov), ki bo v zavetrju. Gotovo pa naj bo odprtina dovolj široka in visoka, da pes brez problemov vstopi in izstopi. Nekateri ljudje razmišljajo, da mora biti uta prostorna in da je bolje, da je čim večja, ne razmišljajo pa, da se pozimi taka uta težko segreje, kar ni problem pri ustrezno veliki, ko psu s sapo in s toploto njegovega telesa to odlično uspe.

Odgovarja: Lili Ograjenšek


(1) 2 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.