mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 27  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 »
Dodal/a gost 16.7.2008 10:31:43 (12493 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Jaz imam doma kavalirja (CKCS), starega 8 mesecev. Moje vprašanje se nanaša na transportno kletko oz. boks. Trenutno uporabljamo plastično kletko, ki je bila prvotno kupljena za mačke z merami 31:36:27 (v:š:d). Kuža trenutno lahko stoji v kletki s sklonjeno glavo, plečno višino pa ima zaenkrat okoli 30 cm. Zanima me, kakšne bi morale biti mere kletke (približno), glede na to, da bo verjetno še zrasel?
Še nekaj - kaj priporočate - kovinsko kletko ali plastično? Kletko uporabljamo zgolj za transport.
Vsa vprašanja sem zastavila že prodajalcu v lokalni trgovini za male živali, pa ni znal natančno odgovorit, ponujal mi je kletko, veliko okoli 60:90:60, kar se je meni seveda zdelo odločno preveliko.

Odgovor:
Transportni boks mora biti tako velik, da se pes v njem ne počuti utesnjenega. V njem mora brez težav stati z dvignjeno glavo, brez problemov se mora v njem obrniti, iztegnjen ležati, prostor mora biti za podlogo oz. odejo in skledo z vodo. Boks mora biti zračen in je povsem vseeno, iz katerega materiala je. Morda je še najboljši kovinski, ki ga lahko po uporabi zložite. Ko boste kupovali, imejte v mislih približne mere odraslega kavalirja, v višino prištejte še cca 10 cm, v dolžino cca 20 cm, širina pa je vedno odvisna od višine in dolžine boksa. Boks za mačke je za kavalirja premajhen.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 13.5.2006 22:41:24 (10955 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Mi lahko kdo posreduje mere za pasjo uto, za nemškega ovčarja ter nasvete kako jo izolirati, predprostor, premična streha,... Uta bo v pesjaku.
Neva

Odgovor:
Prosim, da si preberete odgovore v rubriki O pesjaku in koči (13 vprašanj in odgovorov), kjer boste našla vse, kar vas zanima.

Odgovarja: Jana Pahovnik


Dodal/a jana 21.11.2005 9:18:04 (2325 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Imam psičko, ki pa je notri v stanovanju in bi rada vprašala, če se dajo kje dobiti kakšne posebne hlačke zanjo za takrat, ko se goni. Sedaj ji kupujem kar človeške, vendar niso najboljša možnost (rada jih strga, hitro premočijo in jih moram menjavati vsakih nekaj ur, niso najbolj higienične, če jih obložim psička oblogo takoj odstrani, ker mislim, da jo riba,...).
Barbara

Odgovor:
Posebne hlačke z vložki za goneče psičke dobite v vseh bolje založenih specializiranih trgovinah za živali.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 22.10.2005 9:59:35 (2487 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Mene pa zanima, pri katerem letu starosti je priporočljivo začeti uporabljati zategljivo opasnico? Veste za kakšno specializirano trgovino za male živali, razen za Mr. Pet in Tačka? Obstaja še kakšna druga trgovina?

Odgovor:
Ali mislite zatezno ovratnico? če je tako, je nošenje take ovratnice odvisno od načina uporabe. Kadar se je ne uporablja za kaznovanje in cukanje, jo lahko ima že mladič. Moje mnenje je, da noben pes ne potrebuje zatezne ovratnice, kajti prav vse ga lahko učimo in naučimo tudi z navadno ovratnico ali brez nje.
Trgovin za živali je v Ljubljani kar nekaj, ena izmed njih je tudi Gali&Nika na Linhartovi 66, kjer vam bodo tudi svetovali.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 15.10.2005 10:30:57 (2362 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Mene pa zanima, kaj vse potrebujem za psa poleg ovratnice, povodca, posodic,...?

Odgovor:
Potrebovali boste kar precej stvari, katere pa so najbolj nujne, boste presodili sami: ležišče, ustrezna kakovostna hrana, motivacijske igrače, sredstvo proti zunanjim zajedalcem, glavnik ali krtačo, priboljški za nagrajevanje, pribor za prvo pomoč, pinceto za odstranjevanje klopov... Naštel bi vam lahko še veliko stvari, toda osnovo imate.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 23.10.2003 10:05:32 (3010 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Imam čivavo, ki tehta ca.1 kg. Imam težavo, da nikjer v Zoo trgovinah ne dobim primerne oprsnice. Ponujajo mi za mačko... ampak ta je tudi prevelika. Tudi takšna za nastavit. Tako imam kar težavo. Ali mogoče kdo ve, kje bi imeli tako oprsnico? Ali jih kdo izdeluje doma?
Klavdija

Odgovor:
Za tako majhne psičke se uporablja oprsnice iz mehkega materiala, to je iz pletene ploščate bombažne gurtne. Nimajo mehanizma za nastavljanje, ampak jih z zaponko zapnemo na takem mestu, da so kar najbolj prilagojene velikosti psa. Narejene so tako, da predolge dele lahko odstrižemo in konice stopimo nad plamenom vžigalnika, da se ne razpletajo. Na ta način dobimo oprsnico, ki je natančno prilagojena prav našemu psu. Oblika je enaka kot pri mačjih oprsnicah. So štirih različnih barv: modra, črna, zelena in svetlo vinsko rdeča. Cena je okrog 1.000 SIT. Dobite jo v trgovini za živali Gali&Nika, Linhartova 66, Ljubljana. Naročite jo lahko tudi po telefonu 01 437-77-88. Zraven lahko dobite povodec iz enakega materiala, z zelo majhnim karabinom in enake barve.

Odgovarja: Danica Simončič


Dodal/a jana 23.10.2003 10:04:31 (2293 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Pred časom smo se na vas že obrnili z vprašanjem v zvezi z bernskim planšarjem Bernijem. Berni raste v pridnega ubogljivega socializiranega psa, ki seveda ima svoje muhe. Problem pa je pri srečevanju z drugimi psi, predvsem večjimi ovčarji. Pred kratkim smo na sprehodu (Berni je bil na vrvici) srečali ovčarja in njegovega lastnika. Ovčar je prosto tekal. Pustili smo jima naj se ovohata, naenkrat pa je ovčar napadel Bernija. po trenutnem presenečenju sva s fantom potegnila psa vsakega na svoj konec, tako kot smo se učili v šoli, za rep ali za noge (glede na to, da sem se tudi jaz ustrašila psa, se mi je zdel rep bolj oddaljen od njegovih zob). Lastnik pa nič. Kar je spravil iz sebe je bilo: "Pusti! Fuj!" Potem je ovčar spet napadel Bernija. Končno sva ju s fantom spravila narazen in prepričala lastnika naj ovčarja priveže. Berni je bil precej poklan, predvsem pa od takrat sede na moje noge takoj, ko sliši še najbolj oddaljeno lajanje. Ta zgodba se je na srečo dobro končala in mislim, da bo tudi Berni kmalu pozabil, saj se veliko druži in igra z velikimi psi v šoli. Vseeno pa me je na vsakem sprehodu strah, da se lahko zgodi najhujše. Jaz za Bernija vem, da ga bom znala potegniti za rep ali noge, opažam pa, da so lastniki zelo brezbrižni in niti ne vedo, kako ravnati v takšni situaciji. Kadar grem sama z njim na sprehod, nesem s seboj palico. Prijateljica mi je svetovala, naj s sabo nosim solzivec, kar pa se mi zdi nesprejemljivo, saj bi verjetno lahko psa trajno poškodovala. Za tolažbo vzamem deodorant, ki naj bi pasji vonj vsaj nekoliko zmedel. Ali obstaja kakšno sredstvo, ki bi takšnega psa odgnalo? Naj povem še to, da Berni tudi v primeru, ko ga napade kakšna manjša zverinica, kar počepne in se ne zna braniti, kar po mojem izvira iz njegovega prehitrega odhoda iz legla.
Pa še to, na sprehodu smo pred kratkim srečali gada. Zelo sem se prestrašila, da bi ugriznil Bernija. Kako ravnati v takšnem primeru in ali je lahko za 40 kg težkega psa doza smrtna?
Gregor, Berni in Mateja

Odgovor:
Nevestnih lastnikov psov, ki puščajo pse prosto, žal ne moreva spremeniti ne vi in ne jaz. Obramba s palico je lahko učinkovita, ali pa tudi ne. Kaj če pes "pozna palico" in se je bo hotel ubraniti? Takrat lahko ugrizne tudi vas. Menim, da je najbolje, da se, kolikor se le da, takšnih srečanj izogibate. Neprijetna izkušnja Bernija z drugim psom pa mu lahko pusti posledice vse življenje. Da temu ne bo tako, je odvisno od vas in nadaljnih Bernijevih izkušenj. Mislim, da tehtate več kot 40 kg. Je za vas ugriz gada nevaren? Smrten? Boste poiskala pomoč, če vas ugrizne? Verjetno bi jo morali tudi za Bernija!

Odgovarja: Lili Ograjenšek

Pripis Mojce Sajovic
Na sprehodih lahko uspešno uporabite DAZER (oz. napravo za neboleče odganjanje nevzgojenih psov). Uporabljajo jo poštarji, kolesarji, jogerji in se obnese. Kupite jo v Ljubljani v trgovini
GALI. Berniju pa veliko mirnih sprehodov!
Mojca


Dodal/a jana 23.10.2003 9:45:41 (2462 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
čeprav se nam bo nemški bokser pridružil šele drugo leto spomladi, že zdaj zbiramo informacije. Prispevki o klikerjih so me navdušili, sploh, ker sem brez prisile (za klikerje takrat še nismo vedeli) dvajset let nazaj učila tudi svojega nemškega ovčarja. Zanima me, kje kliker lahko kupim.
Mojca

Odgovor:
Kliker lahko kupite v nekaterih bolje založenih trgovinah za male živali, za več informacij pa se obrnite na gospo Manjo Žiberna, predsednico Kluba ljubiteljev psov Divača.

Odgovarja: Lili Ograjenšek


Dodal/a jana 23.10.2003 9:42:55 (2065 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Naša psička pri vožnji z avtom (R5) rada sedi in gleda naokoli in zelo redko leži. Ker pa jo peljemo na zadnjem sedežu in je ona še kar velika, je seveda takšno prevažanje precej nevarno. R5 nima varnostnih pasov na zadnjih sedežih, tako da si s tistim pasom, ki je narejen za pričvrstitev na varnostni pas, nismo mogli pomagat. Kužice ne mislimo prevažati v prtljažniku (tudi s tem imamo slabo izkušnjo iz trčenja, k sreči kužice takrat ni bilo z nami). Mi lahko svetujete, kako bi poskrbeli za njeno varnost tekom vožnje?
Katarina

Odgovor:
Iz vašega opisa sklepam, da varnostno oprsnico za prevažanje psa v avtu že imate, niste pa jo mogli uporabiti. Pomagate si lahko takole: v prtljažniku pritrdite daljši povodec ali močnejšo okroglo vrvico, ki ima na obeh straneh karabin. Ta povodec ali vrvico med sedežem in naslonjalom potegnete v
prednji del. Dolg naj bo toliko, da bo karabin povodca segel na zadnje sedeže, nikakor pa ne do roba ali celo preko. Karabin pripnete na oprsnico in zadeva bo rešena. Psička bo lahko sedela, ležala in se premikala na levo in desno po sedežu, ne bo pa mogla na tla. V primeru nenadnega zaviranja ali trka jo bo povodec zadržal.
Druga varianta pa je postavitev kovinske ograje za prednjimi sedeži. Dobijo se teleskopske, ki so prilagodljive po višini in
širini ter se v nekaj minutah postavijo in odstranijo. Mehke mrežaste pregrade ne priporočam, ker pri večjem psu ne zavarujejo dovolj in so bolj vizualnega značaja. Srečno!

Odgovarja: Danica Simončič (Gali Ljubljana)


Dodal/a jana 22.10.2003 21:11:45 (2049 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Prosim vas, če mi lahko pošljete načrt in napotke za izdelavo kotišča za rotweilerko.
Peter

Odgovor:
Žal načrta nimam. Kotišče pa naj bo primerno veliko, da bodo psica in kasneje mladiči imeli dovolj prostora za ležanje in gibanje. Stranice naj bodo dovolj visoke, da bodo preprečile prehod mladičem (da se bo lahko psica kasneje z lahkoto umaknila pred njimi oz. se k njim vrnila).

Odgovarja: Lili Ograjenšek


(1) 2 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.